Epitaf pentru USL

Ziua de astazi este hotaratoare pen­tru soarta Uniunii Social-Liberale. USL a esuat in obiectivul pe care il enuntase la infiintare (schimbarea presedintelui Tra­ian Basescu inainte de termen) si tra­ge acum sa moara, in pragul campani­ei electorale care ar fi putut duce can­di­datul sau la Palatul Cotroceni.
USL este in coma, desi a obtinut o neverosimila majoritate in Parlament, la alegerile din decembrie 2012, o majoritate ce i-a deschis cu­loa­rul pentru implementarea oricarei de­ci­zii care sa fi impus in constiinta pu­bli­ca, ca o solutie politica solida si competenta, preocupata de oameni si de tara. In realitate, majoritatea i-a daunat, facand-o mai superficiala, mai detasata de probleme­le curente ale statului; ar fi putut face orice!
Efectul noii majoritati nu l-au reprezentat cresterea calitatii vietii ori stabilitatea, ci capitalizarea po­zitiei de putere. Pe malul Dam­bo­vi­tei a aparut o clientela noua, mai la­coma, mai rapace, mai insolenta, cu ra­dacini transpartinice. Fiecare forma­tiune din USL a incercat, inainte de ori­ce, sa dezvolte propriile structuri de pu­tere si de influenta, independente de ceilalti parteneri politici.
Acum, liderii USL fac declaratii grave, ireconciliabile, unul impotriva celuilalt, ca si cum ar fi dusmani vechi, nu parteneri intr-o alianta cu sperante de resuscitare. Victor Ponta si Crin Antonescu intra acum impreuna in discutie pentru o viitoare candidatura, dar de la grupari diferite… ceea ce le diminueaza sansele la jumatate amandurora. Daca astazi se oficializeaza rup­tura USL, lucrurile se compli­ca in cursa prezidentiala.Cele 55% sanse ale lui Ponta (asa cum arata ultimul sondaj, se pot prabusi dramatic intr-o lupta directa cu Crin si Basescu…
Crin Antonescu, decuplat de la USL, va trebui mai intai sa se re­credibilizeze ca politician de dreapta, dar sa rupa si din electoratul de stanga – ceea ce va deveni o misiune aproape imposibila…

De castigat din toata aceasta bulibaseala politica va avea, fara echivoc, candidatul sustinut de dreapta, o dreapta al carei animator este Traian Basescu, si care creste deja in sondaje, ajutata cu sarg de Ponta si Antonescu.