Giurgiu: Edilul sef acuza Ministerul Finantelor pentru situatia financiara in care se afla municipalitatea

Situatie fara precedent la Primaria Giurgiu! Este pentru prima data in cei sase ani de cand se afla in postura de primar, cand Nicolae Barbu se plange de situatia financiara in care se afla institutia. Mai mult de atat, edilul sef al municipiului arata cu degetul spre Ministerul de Finante in mod special si spre colegii domniei sale din Coalitia de Guvernare.
“Anul acesta am primit mult mai putini bani decat ar fi trebuit, iar unul din marile proiecte pe PNDL nu a fost aprobat si trebuie sa il sustinem din surse proprii.
La inceputul anului 2018, 5 miliarde de lei au fost luati de la administratiile locale, suma cu care s-ar fi echilibrat bugetul national – cu promisiunea ferma a ministrului de finante ca acesti bani ii vom primi la rectificarea din luna august.
Primaria Giurgiu ar fi trebuit sa primeasca la rectificarea din august suma de 8 milioane de (80 de miliarde de lei vechi) – diferenta intre anul trecut si anul acesta. Cand am vazut ca nu primim decat un mare zero taiat in doua am mers la Ministerul Finantelor cu acte si le-am demonstrat ca avem un deficit de peste 110 miliarde de lei vechi.
Raspunsul celor de la minister a fost unul care m-a lasat perplex – si fara bani… Au spus ca ei ne-au promis cat am primit la inceputul lui 2017, nu in tot anul respectiv…
Si la rectificarea din noiembrie am primit tot un mare zero taiat in doua…
Am citit Legea Bugetului, iar acolo scrie, la art. nr. 6, cat primesc bugetele locale: 17,25% din tot buget se pun intr-un cont distinct deschis la Directia Finantelor Publice, la Trezorerie. Din aceasta cota, 27,5% primeste bugetul Consiliului Judetean. Tot din aceasta cota se constituie un fond la dispozitia Consiliului Judetean, calculat prin inmultirea numarului de locuitori cu 25 de lei pentru Primarii. Si de aici am primit un mare zero.
Diferenta ramasa din cei 17,25% se utilizeaza pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraselor si municipiilor in completarea veniturilor proprii in vederea asigurarii functionarii, la nivelul sumei de 750 lei/locuitor.
Asadar, municipiului Giurgiu i-ar fi revenit 505 de miliarde de lei vechi. In acest moment, municipalitatea are doar circa 400 de miliarde – un deficit de 100 de miliarde bani vechi”, a declarat primarul Nicolae Barbu.
Edilul sef spune ca a facut adrese catre Ministerul de Finante, Prefectura, Consiliu Judetean, dar si catre conducerea PSD Giurgiu si conducerea PSD centrala.
In functie de raspunsul oficial, edilul sef din Giurgiu va actiona in consecinta. Varianta (nedorita de niciuna dintre cei implicati) este calea Justitiei…
“Nu putem astepta la infinit cu mana intinsa la Consiliul Judetean si la Ministerul de Finante… Daca nu primim un raspuns care sa fie coerent si in concordanta cu Legea, ne vom indrepta in Instanta impotriva Ministerului de Finante si parte a procesului va fi si Consiliul Judetean.
Discutam despre un program de Guvernare dupa care s-a facut bugetul pe 2018 si cel pentru 2019. Daca s-a ajuns in aceasta situatie – in care sunt majoritatea primariilor din tara – inseamna ca ceva scartaie in acest program de guvernare. Ni se spune ca economia duduie, ca programul de guvernare se va indeplini 100%, dar ma intreb daca cei de la Centru stiu ca in teritoriu situatia nu este atat de roz…” a precizat Nicolae Barbu.
Primarul municipiului a facut si o trecere in revista a datoriilor pe care le-a acumulat municipalitatea, spunand ca sunt plati neachitate si de 90 de zile, datoriile ajungand in acest moment la putin peste 100 de miliarde de lei vechi.
Toata aceasta situatie, a precizat primarul a dus la o situatie nedorita: la licitatiile pentru contractarea unei firme pentru deszapezire nu s-a prezentat nimeni…
“Licitatiile pentru deszapezire la care nu s-a prezentat nicio firma – cum sa se prezinte, daca se stia ca Primaria nu are bani? In acest moment nu exista o predictibilitate… Cum sa facem proiectia bugetului local pentru 2019? Trebuie sa asteptam sa se voteze bugetul tarii si o sa vedem cum vor evolua lucrurile…” a mai spus edilul sef.