Global Energy Production (GEP) intra in faliment

In cadrul unei recente conferinte de presa, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu a declarat ca furnizorul de agent termic in oras, va intra in faliment.
“GEP va intra in faliment pe o greseala sau pe o incalcare de legislatie. Nu are datorii, functioneaza bine, nu sunt probleme, dar cand a intrat in faliment SCUT si s-a infiintat societatea GEP, legea spune ca pot fi considerate firme asociate, firmele care indeplinesc trei criterii concomitent: sa aiba acelasi actionariat (si la vremea respectiva aveau acelasi actionariat); sa aiba acelasi profil de activitate (si aveau); sa nu aiba acelasi personal in proportie mai mare de 50%.
GEP ce-a facut? Fara sa se gandeasca ca incalca aceasta reglementare, au angajat personal de la SCUT. Si pentru patru persoane pe care le-au angajat in plus, GEP a fost declarata firma asociata si trebuie sa raspunde in solidar cu toata datoria SCUT. Datoria SCUT este de 40 de milioane de euro. GEP nu are de unde sustine aceasta plata, prin urmare se va stabili falimentul”, a declarat Nicolae Barbu.
Edilul sef a mai precizat ca Primaria este intr-o situatie ingrata – a ramas fara operator de furnizare a energiei termice, insa avand in vedere faptul ca toate utilajele sunt ale Primariei, la prima sedinta a Consiliului Local va fi pe ordinea de zi infiintarea unei societati a municipalitatii, pentru furnizarea energiei termice in oras.
“Oricum, infiintarea acestei societati trebuia sa se infaptuiasca, deoarece municipalitatea acceseaza un proiect cu finantare europeana (8 milioane de euro) de realizare a unei centrale pe biomasa, de 4 MGW. Aceasta centrala va produce in cogenerare atat energie termica cat si energie electrica. Aceasta centrala ne va asigura energia electrica pentru scoli, iluminat public, institutii ale municipalitatii, dar vom putea sa si vindem energie electrica”, a mai precizat edilul sef.