Jurnalistii, curs de… critica de teatru

teatru 1O initiativa binevenita a directorului Teatrului „Tudor Vianu”, Cosmin Cretu – aceea de a invita jurnalistii din presa locala la un seminar de pe urma caruia toata lumea va avea de castigat: jurnalistii, publicul, Teatrul!
Invitatul special la acest seminar a fost o cunoscuta scriitoare si jurnalista de cronica tde teatru – Loreta Popa.
Interactivitate, intrebari, raspunsuri, povesti, pilde si un material „de studiu” pentru jurnalistii presei locale: „Scurt îndreptar de cronică”, pe marginea caruia s-au purtat discutii animate…
Concluzia finala a fost aceea ca jurnalistul iubitor de teatru (care si vede o piesa jucata pe scena) este musai sa scrie cu sufletul… Sa puna in pagina ce vede, dar si ce sentimente si stari i se transmit de actori. Sa nu abunde de metafore si figuri de stil, ci sa fie concret, astfel incat publicul cititor sa isi doreasca sa calce pragul institutiei in care se desfasoara actul de cultura.
(I.D.)teatru 2Scurt îndreptar de cronică
1. Primul pas este acela de a realiza o listă cu ideile tale despre spectacol.
2. Gândește-te că acela care citește ceea ce scrii nu ți-e apropiat, ci doar un sceptic rătăcit prin sala de spectacol. E mai simplu de convins un sceptic, decât un iubitor al artei teatrale, mai ales dacă-i oferi argumente.
3. Scrie numai dacă ai găsit ceva care să te emoționeze. De acel ceva trebuie să te legi. Începutul unei cronici e cel mai greu. Apoi toate celelalte vor curge de la sine.
4. Ai grijă să fii echilibrat în ceea ce scrii, pentru că e mai ușor să arunci cu vorbe grele, decât să descoperi ceva care să-ți fi plăcut cu adevărat. Până la urmă, oricât de tare te plictisește, te enervează sau te tulbură un spectacol, important este ca el să te atingă.
5. Cronica, în orice formă ar fi ea, nu e literatură, ci atitudine, explicare, interpretare și evaluare.
6. Găsește cauzalitatea și relațiile dintre ele, astfel încât să reconstitui din cuvinte atât spectacolul, cât și impactul lui.
7. Dacă citești mult, vocabularul tău va fi la rândul lui unul bogat, ceea ce îți dă șansa să pui cuvintele în slujba ta. Dacă folosești limba română corect, din start câștigi cititorii de partea ta, pentru că te poți exprima limpede, neforțat, nefolosind cuvinte pe care ei nu le înțeleg. Nu folosi clișee!
8. Descrie totul folosind verbe, pentru că acțiunea este mai importantă decât metafora. Nuanțele jocului actorilor pot fi subliniate de metafore.
9. Nu contează cât de mult scrii. Uneori ai de spus multe, alteori mai puține.
10. Dacă nu ești împins de la spate să publici cronica, scrie seara, după spectacol, și publică a treia zi. S-ar putea ca după decantare să descoperi ceva la care nu te-ai gândit.