Lefterii de la usa Primariei Giurgiu

Specificam din capul locului ca nu încercam sa facem dreptate si nici sa acuzam o parte sau alta de rea credinta sau de nerespectarea legilor… Sau, cel putin a lefii omeniei. Prezentam doar un caz si atât, si lasam cititorii sa judece… Eventual, legiuitorii sa judece si ei, daca e cazul…

Lefterii de la usa Primariei Giurgiu
Lefterii de la usa Primariei Giurgiu

O poveste demna de telenovele
Se numeste Lefter Leonida Bebe si cunoaste fiecare centimetru patrat pe drumul spre Primarie. Are numele, parca, predestinat. Este lefter, si nici sansele sa se îmbogateasca nu i-au surâs. Poate n-a muncit îndeajuns, poate ca nu s-a luat la trânta cu norocul, sau poate asta-i destinul lui. Sa fie lefter si sa-l cheme… Lefter.
Povestea lui este asemanatoare cu a multor români. Cauta întelegere si îndrumare calificata pentru rezolvarea unei probleme locative. Si cine altcineva i-o poate oferi, decât un reprezentant al Primariei.
În urma cu mai mult timp, în vara lui 1979, parintii lui Bebe au cumparat o casa pe strada Mixandrelor la numarul unu. Au facut un CAR si cu zece mii de lei si o chitanta de mâna le-au oferit copiilor un acoperis. La opt ani dupa tranzactie, cerul s-a prabusit peste familie… Au primit ordin de expropriere, conform Decretului 329 din 87. S-a facut si un proces verbal de evaluare, care a stabilit ca valoarea imobilului este de doar 4.622 de lei. Motivatia era faptul ca gospodaria lor statea în drumul unei lucrari de canalizare.
Comunistii au fost blânzi, i-au lasat înca în casa… Apoi a venit revolutia din 1989…
În anul 1994, însa, nu au mai scapat, au primit un nou ordin de evacuare, sau expropriere, sau mutare cu sila…
Li se repartizeaza un apartament în blocul 611, de pe strada Mihai Viteazu – cu chirie.
Pentru ca stateau rau cu banii, au ramas în urma cu chiria si utilitatile, astfel ca în scurt timp au fost evacuati. Familia s-a raspândit care încotro. Unii cu chirie, altii pe la prieteni si rude. Mama s-a îmbolnavit grav si a paralizat. Buletinul de identitate i-a expirat si acum se învârt toate într-un cerc vicios: nu are o adresa stabila, sau nu este cuprinsa cu acte în regula în vreun spatiu, nu i se poate elibera C.I. – asadar, oficial nu exista.
Lungul drum spre autoritati
Prin anul 2001, unul dintre copii, Lefter Leonida Bebe, începe demersurile pentru obtinerea unei locuinte. Casatorit, omul dorea sa îsi schimbe statutul de nomad. Mai mult de atât, Bebe a început sa lupte si pentru obtinerea unei despagubiri banesti pentru exproprierea parintilor sai.
Prima notificare, catre Primaria Giurgiu, dateaza din 2001 si are numarul de înregistrare 53.12.06.2001. Aceasta notificare i se respinge pe motiv ca nu are toate înscrisurile din care sa reiasa ca trebuie efectuata o evaluare în motivul careia sa se stabiliesca cuantumul despagubirilor.
Numai ca raspunsul acesta îi vine abia în anul… 2008. Prin dispozitia nr. 2385/12.03.2008!
Apartamente sociale de închiriat
„Am stat cu chirie în toata aceasta perioada. În paralel am început sa fac demersuri pentru a intra în posesia unui apartament social. Stiti care este culmea, ironia sortii? Stateam cu chirie într-un apartament social. Un apartament repartizat de Primarie,  în baza unor criterii (posibil) strâmbe. Stiu foarte bine ce vorbesc. Femeia la care stateam în gazda în acel apartament social, locuia într-o casa din centrul orasului. ªi ca ea sunt multi care au primit in acest mod apartamente sociale…”.
Bataie de joc si amenintati voalate
Bebe Lefter a plecat si din acel apartament, cu sotia si copiii. Trebuie sa precizam ca, dupa cum ne-a explicat Bebe, în acel apartament social, undeva în zona Istru, mai locuia un barbat, tot în gazda… Afacere, nu gluma.
„Am mers la doamna Elsa Joanta, de fapt am fost îndrumat la dânsa si i-am explicat situatia. Si nu numai o data, ci de mai multe ori. Probabil ca s-a saturat de noi, pentru ca la un moment dat ne lua parca în bascalie… La un moment dat i-a spus sotiei mele sa închidem copiii în casa si sa mearga la munca… Altadata m-a amenintat ca cheama politia…
Secretara primarului, doamna Adriana ne-a amenintat ca ne ia copiii cu Protectia Copilului, ca cheama politia sa ma aresteze daca vreau sa fac greva foamei în fata Primariei. Credeti-ma, sunt disperat…”.
Asa „lefter” cum este, Bebe a mers la o televiziune locala care i-a expus cazul. A fost chemat „la ordin” si i s-a reprosat de catre „doamna Eliza Joanta” ca nu ar fi trebuit sa dea declaratii si sa se lase filmat. Aceeasi doamna a încercat sa le dea o mâna de ajutor…
„Domnule, în bataie de joc, a sunat la un anume domn Teodorescu, care ar avea garsoniere cumparate si pe care le închiriaza în blocul 75 garsoniere… Mi-a propus sa ma mut acolo cu chirie sau sa o mut acolo pe mama, care este paralizata. Este culmea! Doamna asta îmi cauta mie chirie, în loc sa ma ajute cu cererile mele, care sunt cât se poate de rezonabile. De asta cred ca telefoanele care le-a dat, au fost doar asa, sa-si bata joc de mine”
Primarul, hartuit de… Lefter?
Am, înteles de la Bebe ca are mai multe cereri pentru un apartament social, am vazut si raspunsurile de la Primarie, în care i se spune ca nu îndeplineste criteriile.
Cât de cinic poate fi personajul care întocmeste un asemenea raspuns care jigneste inteligenta oricarui giurgiuvean. Câte apartamente sociale sunt locuite de oameni care au într-adevar probleme, si câte astfel de locuinte sunt date la persoane care au case si apartamente?
Poate ne raspund giurgiuvenii, poate stiu si ei astfel de cazuri…
„În locuintele sociale stau oameni care nu au dreptul sa aiba aceste apartamente, dar care si le închiriaza si îsi rotunjesc veniturile. Eu respect functia de primar si pe orice angajat din primarie, dar m-am saturat sa-si bata joc de mine si sa ma trateze ca pe un nimeni”, mai precizeaza Bebe. care spune ca o singura data s-a întâlnit cu primarul Iliescu…
„L-am vazut într-o zi în fata primariei si mi-am luat inima în dinti si l-am abordat. I-am zis sa discutam si problema mea. Mi-a spus sa îl las în pace sa nu-l mai hartuiesc ca cheama politia… <<Vezi cum te comporti, ai grija>> mi-a spus domnul primar…
Nu le ajunge cât au furat?
„Am dosare depuse pentru locuinta sociala si primesc invariabil acelasi raspuns: nu îndeplinesc criteriile.
Mama nu are buletin de identitate, pentru ca nu avem unde sa-i facem mutatia.
Proprietatea parintilor mei, consider ca este furata.
Atâta vreau, sa am o casa a mea, unde sa-mi cresc copiii si sa-mi îngrijesc mama.
Lor nu le ajunge cât au furat? Sa-mi dea si mie dreptul meu – proprietatea parintilor mei!”

Un comentariu

Comentariile sunt inchise