Lucrările de pe strada Gării, plătite dar… nereceptionate

Dacă strada Gării a fost “lucrarea de suflet a lui Nicolae Barbu”, așa cum scria un site local, societatea care a executat lucrarea este, fără să exagerăm, “firma de suflet a primarului Adrian Anghelescu”.
Să recapitulăm:
– Acum patru zile s-a constatat că pe strada Gării sunt șleauri în care băltește apa și strada a devenit impracticabilă. Vă reamintim că lucrările au fost finalizate în data de 19 septembrie 2020;
– A doua zi, primarul Adrian Anghelescu convoacă o ședință cu șefii direcțiilor din Primărie și constructorul, pentru a găsi o soluție de remediere a situației (Nu reușim să înțelegem ce căutau la ședință șefii unor direcții care nu au “niciun chichirez” cu construcțiile – șeful DAS, directorul DITL, Resurse Umane, etc… – dar asta e altă poveste)
– După o vizită “de lucru” a primarului pe strada Gării, aflăm că firma care a efectuat lucrarea s-a angajat să remedieze stricăciunile.
In toată tevatura, subliminal, s-a încercat aruncarea pisicii în cârca grelei moșteniri de la primarul Barbu. Numai că sunt niște elemente care nu se leagă.
Ce nu s-a spus:
– IMPORTANT! Lucrarea nu a fost încă recepționată. După inaugurarea acesteia (pe 18 septembrie), firma constructoare trebuia să remedieze canalizarea pluvială, plus alte (mici sau mari) deficiențe;
– O prima factură emisă de firma constructoare (de aproximativ 200.000 lei) a fost platită de “primăria lui Barbu” în faza construcției străzii;
– A doua factură emisă de aceeași firmă, la finalul lucrării (de circa 300.000 lei), nu a fost platită de administrația Barbu. Motivul? Neefectuarea recepției pâna la remedierea deficiențelor.
– Doar că, actualul primar s-a grăbit să plătească această factură către firma constructoare, în timp ce se plângea că a găsit visteria Primăriei, goală. No comment.
Incercăm să aflăm care este logica plății de către Primărie, a unei facturi pentru o lucrare nerecepționată. Să fie vreo… datorie? Ne îndoim, firma a participat la licitație, a câștigat cu prețul cel mai mic (lucrarea a fost scoasă la licitație cu 790 de mii de lei, iar firma a câștigat cu un pret de 650 mii lei)….
Sau ar putea fi, hai să-i zicem, neștiință. Ceea ce este… penal de grav, mai ales că lucrarea era, cum spuneam, nerecepționată.
Admitem că lucrările au fost de slabă calitate, că fostul primar Barbu i-ar fi grăbit pe constructori cu finalizarea străzii înainte de locale, dar este impardonabil să se plătească mare parte din costul lucrării, fără ca aceasta să fie recepționată, mai ales că (potrivit declarațiilor primarului Anghelescu), există în Primărie, facturi neplătite din lunile aprilie/mai 2020… Si, mai ales, să se inducă ideea că dezastrul de pe strada Gării a fost provocat (și plătit) de fostul edil șef…
I.D.