Nicolae Barbu: Nu acceptam sa plateasca locuitorii municipiului, apa pe care o consuma alte localitati

In ultima perioada se fac multe valuri vis a vis de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) “Sanatate prin apa curata”, ai caror responsabili sunt Florian Velicu (in calitate de director) si Cristi Gratianu – administratorul public al judetului Giurgiu.
Acest ADI va gestiona o suma considerabila – peste 100 de milioane de euro, bani europeni, pentru lucrari de aductiune de apa si canalizari in mai multe localitati din judet. Numai ca a intrat dihonia intre actionarul majoritar (Consiliul Local Giurgiu) al operatorului (Apa Service) si… conducatorul (Consiliul Judetean) ADI-ului.
Lucrurile nu sunt asa de complicate, ele s-ar fi putut transa si fara scandal, daca nu ar fi fost vorba de cu totul alte interese. Numai ca scandalul se desfasoara acum intre persoane: Florian Velicu (directorul ADI), Marian Mina (presedintele CJ) pe de o parte si primarul Nicolae Barbu de partea cealalta.
Privita din perspectiva grijii fata de cetatenii din localitatile judetului, tindem sa ii dam dreptate lui Marian Mina. In totalitate. Pentru ca grija lui este aceea ca toti cetatenii judetului sa prospere, sa aiba apa la robinet si canalizarea in WC-ul din curte, un minim comfort, nu-I asa? Plus ca nu ne putem permite noi, cel mai sarac judet din tara, sa pierdem o finantare de peste 100 de milioane de euro.
Chestiunea sta cu totul altfel, privita din perspectiva edilului sef – Nicolae Barbu – care nu vrea ca cetatenii municipiului sa plateasca datoriile sau pierderile celorlalte localitati. Asadar, grija fata de buzunarul cetatenilor municipiului…
Primarul Nicolae Barbu a precizat ca in semestrul I din acest an, Apa Service a avut un profit de 15 miliarde de lei vechi numai pe municipiul Giurgiu. In acelasi semestru, operatorul Apa Service a inregistrat pierderi foarte mari in orasele Bolintin Vale (6,5 miliarde de lei vechi) si Mihailesti (4,5 miliarde de lei vechi)…
Si in celelalte localitati din judet, care sunt in ADI, s-au inregistrat pierderi, care, cumulate, “sterg” profitul obtinut de Apa Service.
“De ce trebuie sa plateasca municipiul pentru ei? Sunt probleme mari la Bolintin Vale, unde din 12.000 de locuitori sunt doar 1.500 bransati legal, la Mihailesti sunt bransati numai circa 2.000 de locuitori…
Si atunci, vi se pare normal ca acest ADI sa scoata la tabla Consiliul local? Noi avem majoritatea actiunilor de la Apa Service – 83% – si am propus sa nu mai preluam nicio localitate in ADI, decat in momentul in care isi adopta o Hotarare de CL prin care sa isi assume raspunderea ca isi vor plati diferentele de pret … De ce trebuie sa plateasca giurgiuvenii pentru altii care beneficiaza de apa si nu isi platesc contravaloarea. Daca vor apa si canal, sa invete sa si plateasca. Stiu ca nu da bine electoral, dar nu am ce sa le fac”, a declarat primarul Nicolae Barbu.

Ion Diaconescu