Nicolae Barbu: Sistemul de canalizare pluviala al municipiului este subdimensionat, raportat la noile conditii climatice

Dupa ploaia torentiala de sambata, 21 iulie, majoritatea strazilor si a intersectiilor din Giurgiu au fost sub ape, iar mai multe locuinte au fost inundate.
Cantitatea de apa cazuta a fost de peste 40 de litri/mp in jumatate de ora, iar canalizarile nu au putut prelua in timp real toata aceasta cantitate de apa.
Dupa o adevarata ”inundatie” de comentarii pe retelele de canalizare, primarul municipiului, Nicolae Barbu vine cu precizari privind reteaua de canalizare a orasului Giurgiu, intr-un interviu la OPEN TV.
“Trebuie sa privim lucrurile si in ceea ce inseamna infrastructura canalizarii pluviale, modul in care a fost gandita acum 40/50 de ani, dar sa luam in calcul si fenomenele care apar din cauza schimbarilor climatice.
In cazul de fata discutam de o ploaie torentiala, de o cadere masiva de apa intr-un timp scurt – au fost in jur de 40 de litri de apa/mp in 20 de minute. Ploaia a fost insotita de furtuna si descarcari electrice. Ei bine, descarcarile electrice au creat problema cea mai mare… Pentru ca un fulger a lovit statia de pompare a apelor pluviale de la Zavoi, statie care deserveste cam 30% din municipiul Giurgiu (cartierul Tineretului, centrul orasului, zona de la Spital, Piata Centrala).
In cele 20 de minute necesare ca sistemul sa fie repus in functiune si sa intre in parametri, s-a functionat cu generatoare si cu motopompe. Numai ca generatoarele nu fac fata motoarelor de putere mare. Si totusi, s-a tinut sub control nivelul apei din bazinele de retentie, pentru ca apa sa nu refuleze spre casele oamenilor”, a precizat edilul sef.
Nicolae Barbu admite ca, in conditiile in care pompele nu ar fi functionat deloc, situatia ar fi fost mult mai grava.
“A fost o cantitate impresionant de mare de apa… In 30 de ani nu mi s-a intamplat sa vad ca pe toate strazile municipiului aveam cel putin 10 cm de apa.
Intr-o ora dupa ce s-a oprit ploaia, in afara de doua zone (Caprioara si Ramadan), situatia s-a rezolvat si nu mai era apa pe strazi” a spus primarul municipiului Giurgiu.
Referindu-se la strada Ramadan – o strada pe care intotdeauna au fost probleme cu apa pluviala, edilul sef a precizat ca in acest moment, conducta de canalizare pluviala este subdimensionata (are un diametru de doar 250 mm), in situatia in care pe Ramadan se descarca pluvial si strazile Alexandriei, balanoaiei, Sloboziei si Ghizdarului…
“Pentru rezolvarea acestei situatii avem un proiect care va fi adjudecat in maximum o saptamana, pentru un canal colector mai mare: 400 mm plecare din strada Ghizdarului care va avea 1.000 mm la Alexandriei si va merge pe acest diametru pana la deversare, in Canalul Cama.
Zona Caprioara este insa zona cea mai joasa, cu conducte de canalizare pluviala subdimensionate… Daca luam in calcul si faptul ca in zona Caprioara descarca strazile Alexandriei (de la bariera), Ghizdarului (de la bariera), Titulescu, strada Garii, jumatate din bulevardul CFR si IC Bratianu, dar si distanta foarte mare pana la bazinul de la Steaua Dunarii, realizam proportiile a ceea ce se intampla in situatii cu ploi de genul celei de sambata. Plus ca, pe langa deversarile pluviale prin conducte, mai sunt si deversarile gravitationale, care ajung tot aici…
In acest moment, la Caprioara nu exista solutii. Nu se poate face o repompare cu un debit mai mare… Singura solutie ar fi sa se vina pe bulevardul CFR, Petre Ghelmez, Sirenei pana la stadion cu o conducta foarte mare. Este o solutie costisitoare doar pentru situatii cand ploua torential…”, a precizat Nicolae Barbu.
Concluzia ar fi ca sistemul de canalizare pluviala in intregul lui este subdimensionat, sau dimensionat pentru a prelua o anumita cantitate de apa, situatie care a fost contrazisa de schimbarile climatice mondiale din ultimii ani… Asadar, trebuie schimbata viziunea, mai ales ca in ultimii ani au fost asfaltate foarte multe strazi de piatra si pamant din municipiu, insa costurile ar fi immense, chestiune pe care a admis-o si edilul sef al municipiului…
“Pe masura ce vom asfalta strazile din zona Ramadan vom scapa de presiunea din aceasta zona, pentru ca apa pluviala va fi preluata de canalizarea noua, care va fi independenta de canalizarea orasului.
In situatii de ploi torentiale, orice sistem de canalizare din orice oras are probleme. Pentru ca sistemele de canalizare pluviala sunt calculate la capacitati medii de precipitatii. Varfurile nu sunt luate in calcul”, a concluzionat edilul sef al municipiului.