Nordul judetului, campion la incidentele electorale

Nordul judetului, campion la incidentele electorale
Nordul judetului, campion la incidentele electorale

Intr-un comunicat al Insdpectoratului de Politie Giurgiu se arata ca pana la data de 26 noiembrie 2012, la nivelul judetului Giurgiu au fost inregistrate unsprezece incidente electorale, sesizate atat prin Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 (opt incidente) cat si direct, de la partide sau alte institutii publice.

In ceea ce priveste zonele in care au avut loc incidente, numai unul dintre acestea s-a produs in mediul urban (municipiul Giurgiu), iar zece in mediul rural, in localitatile Calugareni, Buturugeni, Gradinari, Ogrezeni, Ulmi, Joita, Adunatii Copaceni, Novaci, Sabareni, Cosoba, Mihailesti si Slobozia.

Asadar, noua din unsprezece incidente s-au petrecut in zone cu samanta de scandal – adica in nordul judetului. Nu facem proces de intentie, insa nu putem sa nu remarcam asemanarea izbitoare dintre campania electorala de la locale din Giurgiu, in cadrul careia oamenii cei mai agresivi fizic si verbal erau tocmai cei de sub comanda unui candidat care acum si-a mutat staff-ul si metodele in nordul judetului.

Din cele unsprezece incidente electorale sesizate, trei nu s-au confirmat, politistii aplicand sanctiuni contraventionale, in valoare de 500 lei, pentru apelarea abuziva a numarului de urgenta 112, iar in celelalte cazuri au fost intocmite cinci dosare penale, patru pentru savarsirea infractiunilor de furt calificat si unul pentru distrugere (de bannere electorale).

In toate dosarele penale se efectueaza cercetari in vederea identificarii si tragerii la raspundere penala a suspectilor, pana in prezent nefiind persoane retinute sau arestate.

La nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Giurgiu sunt constituite unsprezece echipe de cercetare si solutionare a incidentelor electorale, urmand ca in perioada urmatoare, acestea sa fie suplimentate cu ofiteri de la Inspectoratul General al Politiei Romane, pentru coordonare, acordare de sprijin si asigurarea celeritatii investigatiilor in cazurile semnalate.

In sprijinul activitatilor operative ce se desfasoara pe perioada campaniei electorale si in ziua alegerilor, politistii Biroului de Analiza si Prevenirea Criminalitatii de la Inspectoratul de Politie Judetean Giurgiu, actioneaza in cadrul Campaniei “Tu decizi! Voteaza legal!” atat individual cat si in sistem integrat impreuna cu reprezentanti ai celorlalte institutii M.A.I de la nivel judetean, pe linia informarii si constientizarii populatiei cu drept de vot cu privire la riscurile la care se expune in cazul incalcarii legislatiei electorale.