O cladire din Vama Giurgiu: Alt motiv de contre intre senatorul Badalau si primarul Barbu

Declaratia de saptamana trecuta a senatorului Niculae Badalau, care spunea ca Vama Giurgiu (cladirea centrala) va fi transferata prin Hotarare de Guvern catre Ministerul Finantelor l-a iritat pe primarul Nicolae Barbu, care a facut declaratii acide la adresa modului in care intelege colegul sau de partid ca trebuie facuta… descentralizarea.
Nicolae Barbu a precizat ca problema este una sensibila, cladirea de 4.000 de metri patrati fiind intabulata la Primaria Giurgiu, care are aproape de finalizare un proiect cu fonduri UE pentru modernizarea acesteia.

„Pentru unii muma, pentru altii… ciuma”
“Stiti cu totii pozitia mea vis a vis de domnul Badalau. Discutam problemele, cand nu-mi convine ceva ii spun, iar cand ma ignora ies si tip…
Ma gandeam: cum adica, pentru unii muma si pentru altii ciuma…
Accept, inteleg si mi se pare corecta decizia domnului Badalau cu balta Hobaia – daca se poate sa fie in administrarea CJ, mi se pare OK.
Dar de ce Vama, dupa ce ne-am batut trei ani si am facut carare in perioada Guvernului Ponta. Am insistat sa trecem la municipalitate, sa putem sa o intretinem … Si dintr-o data aud ca o dam la Ministerul de Finante. Cred ca domnul Badalau nici nu stie ca e a municipiului acea Vama”, a declarat edilul sef al municipiului.
Una-i pe hartie, alta pe teren

Primarul Barbu a mai precizat si faptul ca cei de la Ministerul Transporturilor au luat prin hotarare de Guvern 20 de hectare ca sa implementeze proiectul european cu modernizarea Vamii, desi nu au nevoie decat de circa 12 hectare.
“Dar ei au venit si au luat ca la Yalta, au trasat din birou niste linii pe hartie, fara sa vina la fata locului. Asta a creat o problema…
Pe terenul luat de Ministerul Transporturilor si CNADR e toata infrastructura de apa, canal, pompe, cladiri, canalizare pluviala, iluminat…
Acum tot ei spun ca de ce sa faca ei iluminatul, ca nu e treaba lor, ca ei iau doar taxa pe pod…
Ei au facut proiectul, ei au luat terenul cu stalpi si canalizare cu tot, e in proprietatea lor si trebuie sa faca, insa acum spun ca nu au bani…”, a mai spus Barbu.Asadar, acea cladire de 4.000 de metri patrati, care a fost intabulata de Primarie, a fost trecuta (in cele 20 de hectare) direct la Ministerul Transporturilor. Culmea este ca doar terenul a trecut, cladirea a ramas a municipalitatii.
Mai mult de atat, cladirea este intr-o stare de degradare avansata, adusa de pe vremea cand era tot in ograda Ministerului Finantelor. Proiectul Primariei, pe Axa 3.1 B, de modernizare a cladirii este aproape finalizat si in maximum doua luni va trebui depus, altfel este prea tarziu si se pierde oportunitatea.

Cladirea din Vama – „caz” la indigo cu Zona Libera si Apa Service
“Supararea mea a fost ca Badalau iese si spune ca o sa ia de la municipalitate sa dea statului…
Pai de ce s-o dam statului? Ce sunt eu, ciuma?
Se intampla acelasi lucru care a fost si cu Zona Libera sau Apa Service… Cu Zona Libera am castigat in Instanta, dar o sa faca contestatie si doi ani de zile nu putem depune niciun proiect, pentru ca terenul este in litigiu.
Cu Apa Service la fel: am facut evaluarea actiunilor, le-am facut procedura, dar nu mai vor sa cumpere aceste actiuni…
Pai despre ce discutam?”, a continuat Nicolae Barbu.
In situatia in care se va emite Hotararea de Guvern, soarta cladirii va fi pecetluita. Iar discutiile despre descentralizare sunt… apa de ploaie. Primarul municipiului are insa si nedumeriri vis a vis de faptul ca in ultima perioada se incearca sa se dea prea multe cladiri catre Consiliul Judetean, entitate care nu are eligibilitate pentru a depune proiecte de reabilitare…
“Nu stiu de ce se incearca asta, foarte multe lucruri sa se dea la Consiliul Judetean, chiar nu inteleg…
S-a vazut si anul trecut, se vede si anul acesta – Consiliul Judetean nu are surse proprii. Nu are posibilitatea sa ia credite sa faca lucrari la cladirile pe care le ia, nu are venituri cu care sa garanteze acele lucrari.
Acum patru ani am vrut sa luam noi, municipalitatea, cladirea Prefecturii… Am facut documentatia si s-a blocat totul… Acum am inteles ca se da la Consiliul Judetean. Dar daca CJ nu primeste bani de la Guvern, nu face nimic, CJ ca nu are surse. Primaria avea surse, era eligibila sa depuna proiecte pentru Prefectura, dar nu s-a vrut sa se dea la Primarie. Macar sa se faca, dar au trecut sapte ani de cand se degradeaza continuu…
Si cladirea din Vama la fel… Nu a avut-o Vama si Ministerul Finantelor pana acum? Uitati-va in ce hal este…
Dar, iesim sa spunem ca o luam de la Primarie sa o dam la nu stiu ce minister…”, ” a declarat primarul Barbu.