PENULTIMA ORA: Șpilu” cu ringhișpilu’, fristailu’ si banjigeampingu’…

OPNe cerem scuze, dar faza cu “Ultima ora” a fost deja folosita, asa ca am recurs la un tertip/stereotip gazetaresc (josnic?!) – “Penultima ora” – prin care sa atragem atentia ca avem ceva foarte important de transmis. De fapt, nu noi, ci cei de la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor, si ITM, care au remis catre TOATE “saiturile” de presa din urbe ample comunicate de presa in care detaliaza “ca cum si ca ce” au actionat ei sa nu se intample matrapazlacuri si nenorociri la balciul de Sfanta Maria, care a tinut zi de vara pana’n seara… doua saptamani.
Nu mai detaliem cum s-a pravalit fristailu’ si bangijumpingu’ si cum troscanea ringhișpilu’ din toate buloanele, ca stie tot targul din saiturile cu brechingniusuri apocaliptice… Ne ocupam “decat” de ITM si CeJepeCe (fostul OJePeCe), care ne transmit cu condescendenta si cu… superioritatea lucrului bine facut, spalarea lor pe maini de orice nenorocire ar fi fost sa se intample la balci (accidente, toxiinfecttii alimentare, etc)… Totul in numele unor controale despre care nu tagaduim ca ar fi fost facute ci – ca persoane care am fost in balci – ne indoim de seriozitatea si suspectam ingaduinta din partea organelor de control amintite.
Nu acuzam “cumpararea” ingaduintei cu macrou fript, cu mici prafuiti, porumb fiert in ceaune indoielnice sau gogosi infuriate infofolite in zahar amestecat cu faina, ci suspectam controale jemanfișiste, punctate la activitatea institutiei in cauza.
Cum mama lu’ proces verbal, sa constati ca buretele de la șaua unui calut din ringhișpil este lipita cu “scoci” si sa nu vezi buloanele care se misca periculos de tare sau sa nu auzi trosnetele la “parașutele” si “elicopterele” care se invarteau pline cu copii si adulti laolalta… Probabil din cauza manelelor cu volumul dat strategic la maxim…
Aflam din comunicate si de niste amenzi, si de un raport trimis la Prefectura, inainte de nefericitele evenimente… Asa, si? Le-a evacuat cineva “utilajele” celor amendati? Daca, Doamne fereste, s-ar fi lasat cu vreo nenorocire mai mare, aflam din comunicate aceleasi date seci si impersonale? Sau s-ar fi mers pe romanescul… mortul e de vina?
Oamenii vor sa stie, odata pentru totdeauna, cand se va merge pana la capat? Cand vom afla dintr-un comunicat de presa al vreunei institutii cu preaplin de angajati bine platiti, ca s-a facut ceva pana la capat. Ca problema X a fost rezolvata si ca institutiile Y si Z au colaborat pana la rezolvarea definitiva a unei probleme oarecare?
Pana atunci, fie ca e CJPC, ITM sau oricare alta abreviere, toate functioneaza precum ringhispilu’, fristailu’, si banjigeampingu’…
I.D.