Piata Centrala între istorie, dorinta, vointa si… realitate

Din ciclul: Bataia de joc a administratiei locale asupra micilor producatori de legume si fructe

Poate ca nu am fi readus în discutie problemele din Piata Centrala, daca în noua constructie si-ar fi gasit locul micii producatori de legume – fructe si produse agroveterinare. Ceea ce s-a întâmplat de la inaugurarea noii hale depaseste orice închipuire: o adevarata bataie de jocla adresa celor ce trebuiau sa comercializeze produsele în Piata Centrala, dar si la adresa cetatenilor acestui oras.
Producatorii sunt trimisi sa-si vânda marfa la Oborul din soseaua Ghizdarului, comerciantii de brazi sunt alungati din Piata catre aceeasi destinatie – nici vorba de vânzatorii de pasari vii, sau cei de produse lactate.
Cei care vând lactate s-au refugiat într-o încapere a fostului restaurant „Casa Dunareana”, iar vânzatorii de peste vând pe unde apuca.
ªi atunci, ne întrebam, de ce s-a cesionat constructia halei, acelei firme private? Doar ca sa vaduveasca DADP-ul de aproximativ 25 – 30.000 de euro pe luna venituri si sa fie nevoiti sa-si dea afara proprii angajati?!
Sa revenim la primavara anului 2010.
Atunci, prin votul consilierilor PNL, care detineau majoritatea în Consiliul Local, si Marian Maroiu – pe atunci înca presedinte al Organizatiei municipale PSD Giurgiu (actual vicepresedinte PNL), s-a aprobat Planul coordonator de realizare a unor investitii în Piata Centrala (Proiectul de hotarâre nr. 18/aprilie 2010 si referatul primariei nr. 6521/15.04.2010 – anexa 1)
În referat se face urmatoarea precizare:
„Întrucât comertul cu legume, zarzavaturi, fructe si flori se desfasoara în prezent în conditii improprii, fara ca spatiile în care se desfac aceste produse sa fie modernizate, DGSPGC (actualul DADP) are în intentie DESFIINTAREA constructiilor insalubre si realizarea unui SUPERMARKET pe acelasi amplasament”.
Varianta aprobata:
1. Realizarea unui inel în jurul pietei;
2. Realizarea unui complex comercial pe strada Vlad Tepes (pe spatiul verde din fata BCR Giurgiu);
3. Realizarea unui SUPERMARKET pe amplasamentul actualei piete de legume si flori (suprafata construita plus dotari si parcari – cca 4.500 mp)
4. Locuri de parcare create – 250/300.
Dupa aprobarea de catre consilierii PNL a acestui plan, doar actiunile consilierilor PSD si PDL, precum si atitudinii locuitorilor orasului (s-au strâns aproximativ 3.000 de semnaturi în doua zile pentru oprirea demolarii pietei si construirii unui supermarket) au facut ca acest proiect sa nu poata fi pus în practica. Sta marturie informarea facuta de serviciul urbanism în luna mai 2010, referitoare la consultarea populatiei (anexa 2), unde ca o concluzie, toti cei care si-au consemnat opinia au fost pentru pastrarea actualei destinatii – aceea de piata agroalimentara.
Din acest moment, teama unei reactii mai dure a populatiei a facut ca primarul Lucian Iliescu sa faca un pas înapoi, la fel si consilierii PNL.
Unde în urma cu o luna, încercau sa ne lamureasca de faptul ca un comert civilizat se face doar în supermarket, si ca taranii nu mai au ce cauta într-un asemenea loc, acum, dupa „seful suprem”, toti si-au schimbat opinia si au început sa ne convinga ca pentru bunastarea taranului giurgiuvean, producator de legume si fructe, se va construi o piata noua, moderna, si ca vor avea peste 40% din locurile din piata închiriate cu ora, cu ziua, la preturi modice, etc, etc, etc…
Ce se va întâmpla cu micii producatori de legume si fructe?
Ce se va întâmpla cu micii producatori de legume si fructe, veti vedea în continuare…
27 mai – 2010 – Proxima sedinta de Consiliu Local. Prin proiectul nr. 28 si referatul 8798/19.05.2010 se aproba, ca urmare a propunerilor (N.A. Din partea consilierilor PSD si PDL) înregistrate în cadrul sedintei consiliului local din 22 aprilie si a consultarii populatiei din 27 aprilie – 18 mai 2010, urmatoarele (anexa 3):
– Mentinerea destinatiei actuale a pietei agroalimentare prin facilitarea cu preponderenta a accesului producatorilor mici, care comercializeaza la preturi negociabile produse proaspete, de calitate, din gospodarii proprii;
– modernizarea pietei agroalimentare;
– identificarea unui investitor care sa realizeze aceste lucrari.
Iata asadar, odiseea pietei agroalimentare… De la dorinta actualului primar, Lucian Iliescu, de a o transforma într-un supermarket, la modernizarea acesteia, prin pastrarea actualei destinatii, datorita consilierilor PSD – mai putin Marian Maroiu – si PDL.
Pactizarea lui Marian Maroiu cu Lucian Iliescu si dorinta lui de a transforma piata agroalimentara în supermarket, îl va costa pe Maroiu pierderea functiei de presedinte al organizatiei municipale a PSD, dar si calitatea de membru PSD, în luna august 2010. Putin mai târziu, Marian Maroiu va trece la PNL si va primi functia de vicepresedinte, ca pret al tradarii. Iar tradarea cere sacrificii de o parte, dar si rasplata pe masura…
In editia urmatoare veti vedea, documentat, pe baza hotarârilor de Consiliu Local, ce trebuia sa îndeplineasca, conform caietului de sarcini, investitorul care construia hala, si ce s-a realizat de fapt.
O bataie de joc pentru micii producatori de produse agroalimentare .
Sa faceti dumneavoastra, ca giurgiuveni, locuitori ai municipiului, o comparatie între obligatiile investitorului si ce s-a realizat de fapt, dar o sa vedeti si unde a încalcat legea domnul primar Lucian Iliescu.
Nicolae Barbu

Ce a scris presa locala despre intentiile primarului Iliescu si ale Consiliului local Giurgiu:
Anul 2010…
Sub titlul „Piata taraneasca sau hipermarket”, în 26 martie 2010, un ziar local scria:
„Un investitor din capitala si-a manifestat dorinta construirii unui hipermarket în Piata Centrala (…), se pare fara a lua în calcul problema destul de spinoasa a parcarilor din zona si eventualitatea disparitiei pietei taranesti. Degeaba au incercat consilierii PDL si PSD sa-l convinga pe primar ca nu este o investitie absolut necesara si ca mai buna ar fi extinderea suprafetei de parcare. Primarul Lucian Iliescu a aruncat vina pe colegii sai de partid Dragos Ujeniuc si Paloiu, cei care detin detin teren in vecinatatea pietei si cu care nu a ajuns la nicio intelegere timp de 14 ani petru a-i convinge sa contribuie la modernizarea pietei. De altfel, Lucian Iliescu a gasit fel si fel de scuze pentru modul in care arata piata in care taranii isi vand marfa si le cere detinatorilor de magazine din zona sa-si schimbe obiectul de activitate, desi nicio lege nu poate obliga un agent comercial sa vanda ce vrea primarul. Asadar, in loc sa se gaseasca o solutie pentru a moderniza singura piata taraneasca din oras, care are un aspect deplorabil, consilierii PNL au tacut malc si au votat in bloc studiul si caietul de sarcini pentru construirea hipermarketului. Ce se va intampla cu parcarile din zona, isi vor mai putea vinde marfa taranii giurgiuveni si cate alte supermarketuri vor mai fi construite in oras? Sunt intrebari ce nu au raspuns in Consiliul Local Giurgiu, unde doar o singura voce dicteaza sub pretextul ca asa vrea comunitatea. V-a intrebat cineva ceva?”

În data de 30 aprilie 2010, un alt articol…
„12, nemultumiti de decizia primarului Iliescu, de a construi un supermarket in Piata Centrala, au cerut ajutor si consiliere de la un om care a fost apropiat de Giurgiu, Valentin Iliescu. (…)
Valentin Iliescu le-a propus sa redacteze un memoriu adresat Premierului, care ar putea trimite Corpul de Control pentru a verifica legalitatea situatiei.
Consilierii au tinut sa precizeze ca ceea ce se intampla acum cu piata centrala, este copie la indigo cu situatia care a fost creata acum cativa ani in Piata Tineretului, cand s-a promis ca se va face o piata chiar langa supermarket, insa nu s-a mai intamplat nimic.
Ei au mai precizat ca numaratoarea voturilor s-a facut „la comanda” gresindu-se flagrant in favoarea trecerii acestui proiect. In realitate, una s-a votat si alta s-a trecut in procesul verbal, apreciind ca sunt si dovezi in acest sens (o copie filmata din cadrul sedintei consiliului local).”

„S-A FACUT DREPTATE ! LUCIAN ILIESCU A FOST INVINS !”
Este titlul articolului aparut în data de 24 mai 2010, si care face referire la sedinta Comisiei de comert din cadrul Consiliului local Giurgiu.
„Prilej cu care, prin emisarii sai, primarul Lucian Iliescu a recunoscut ca a renuntat la demolarea pietei taranesti pentru a construi un nou mall la Giurgiu. O victorie pentru care au luptat cu toate fortele comerciantii si producatorii din piata taraneasaca, cetatenii din Municipiul Giurgiu, consilierii P.D.L. si PSD”.
„Primarul Lucian Iliescu a constientizat ca decizia de demolare a pietei se baza pe o hotarare de consiliu nelegala – nu se intrunise numarul necesar de voturi – care putea fi contestata in contencios administrativ de prefectul judetului. Un alt motiv de temere al primarului a fost si posibilitatea ca un grup de consilieri locali sa initieze un referendum local de consultare a populatiei, pentru care se pregatise toata documentatia necesara. Gandul de a pune mana pe piata nu i-a disparut edilului sef de Giurgiu, care afirma ca in acest moment cauta un investitor important care sa modernizeze actuala piata”.

„Nu sunt de acord cu magariile”
Tot în anul 2010, dar în luna august, un consilier a s-a abtinut la punctul care viza trecerea din domeniul public in domeniul privat a constructiilor metalice din Piata Centrala Giurgiu.
„Inainte de inceperea sedintei, consilierul PSD Nicolae Barbu a adus dovada ca ceva necurat se intampla: proiectul pietei centrale era publicat deja pe Internet, de SC IMO INVEST, in spatele careia se pare ca se afla Adrian Iliescu, fiul primarului.
In atare situatie, consilierii Florin Velicu si Marioara Velicu s-au abtinut la vot, <<deoarece au aparut elemente care aruncau suspiciuni asupra acestui proiect, era facut cu dedicatie clara si nu avea nici in clin nici in maneca cu grija fata de cetatean>>”. Consilierul PDL, Florin Velicu declara: „Nu cred ca este drept ca cineva sa ma acuze ca nu sunt de acord cu modernizarea Pietei Centrale. Vreau sa ma fac bine inteles: nu sunt de acord cu magariile care se fac cu aceasta concesionare cu dedicatie pe 49 de ani…”.

Din august 2010, a fost liniste pâna în primavara lui 2011, cand subiectul a revenit în primele pagini. Într-un articol din 12 mai se spunea: „Oricum ar fi, piata a fost injumatatita ciuntita, iar instanta va gasi o cale de mijloc. Desi este clar: Piata este construita pe o… inselatorie…”.

„Proiectul pentru Piata Centrala este agreat de giurgiuveni”?!
Cu exceptia unei publicatii de casa de-a primariei, care pe 27 mai 2011 spunea, „Proiectul pentru Piata Centrala este agreat de giurgiuveni”
Pe masura ce a inceput sa prinda contur, proiectul privind modernizarea Pietei Centrale este bine primit de locuitorii municipiului. Dupa o perioada in care acest proiect a fost speculat in fel si chip si a fost folosit pentru lansarea a tot felul de zvonuri fara suport real, dezbaterile organizate si prezentarea lui publicului larg au determinat un curent de opinie favorabil. Cu timpul, atat comerciantii, dar si marea majoritate a giurgiuvenilor au inteles ca municipiul are nevoie de o piata moderna si civilizata, iar aplicarea acestui proiect este in beneficiul tuturor”.
O minciuna sfruntata, care este desfiintata chiar de Biroul de Urbanism din Primarie, care a facut un sondaj în 2010, sondaj semnat chiar de Lucian Iliescu. (Vezi Anexa 2 – Informare)

Piata Centrala între istorie, dorinta, vointa si... realitate
Piata Centrala între istorie, dorinta, vointa si... realitate

Una e pe hârtie, alta la fata locului…
Iata ce spunea în 20 iunie, directorul DADP, Liviu Popazu, într-un articol intitulat, „Un Obor va completa zestrea spatiilor comerciale din oras”
„Pe langa Piata Centrala, ce a inceput deja sa se contureze, mai avem o surpriza pentru giurgiuveni. Este vorba de un Obor municipal, replica moderna a celui pe care municipiul il detinea odinioara. Pentru ca viitoarea piata nu este deloc adecvata vanzarii unui anumit tip de produse, ne-am gandit sa amenajam un loc special in care giurgiuvenii sa poata vinde sau cumpara rasaduri, pomi fructiferi, pasari vii, animale, grane etc. Programul acestui targ va fi zilnic, iar Oborul va fi amenajat pana la finele acestui an, evident dupa ce se va incheia lucrarea din strada Ghizdarului”.
Ce ar fi trebuit sa fie si la ce s-a ajuns, va lasam pe dumneavoastra sa judecati.