S-a scurtat ața – UE ne obligă să colectăm deșeurile selectiv

Primarul municipiului, Nicolae Barbu a facut astazi o declaratie de presa cu privire la noile reglementari in ce priveste colectarea selectiva a deseurilor.
Desi Uniunea Europeana a stabilit inca din 2013, cadrul legislative privind colectarea selectiva, abia acum Romania a stability prin Lege care sunt obligatiile Consiliilor Judetene si Consiliilor Locale. Acestea au obligatia ca pana in 30 iunie 2019 sa emita hotarari privind incheierea de contracte de preluare selective a deseurilor.
In concluzie, UE ne oblige sa platim… cat aruncam, dar sa aruncam… selectiv si responsabil.
“Am preluat de la Girexim situatia colectarii – 20.000 de tone de gunoi, anual. Incepand de acum, in fiecare an trebuie sa reducem cantitatea cu 16% la deseurile selectate. Ce trebuie sa facem? Dotarea cu containere specific pe fiecare deseu, informarea cetatenilor, dar cel mai important lucru, deseurile reciclabile sa aiba cost zero!, a precizat edilul sef al municipiului.Primarul a precizat ca se va schimba sistemul de tarifare si se trece la plata cantitatii de gunoi dus la containere – excluzand deseurile reciclabile (carton, plastic, metal, sticla sau hartie), care vor avea costuri zero si se vor inmana carduri pentru fiecare familie care are contract.
Asadar, sistemul de tarifare si de colectare va fi pe principiul: platesti cat arunci.
“Este si o modalitate de responsabilizare a cetatenilor… Se vor moderniza si securiza platformele de gunoi din zona de blocuri, cu locuri de intrare pe baza de card in fiecare zona, cu monitorizare video. Pentru cei care ocolesc sistemul, amenzile vor fi usturatoare. Pentru deseurile voluminoase (saltele, obiecte de mobilier, etc.), vor fi create locuri special amenajate, de asemenea si pentru deseurile inerte (resturi de zidarie, moloz, etc).
Trebuie retinut faptul ca se va plati numai gunoiul nereciclabil”, a precizat in final, primarul municipiului.