Sarbatoarea Rusaliilor – De unde vine denumirea acestei sarbatori, traditii populare

Sarbatoarea Rusaliilor sau Cincizecimea este momentul in care, conform Bibliei, Duhul Sfant s-a pogorat pe pamant, asupra Apostolilor. In acest moment, ei au devenit cu adevarat propovaduitorii Evangheliei.
Cincizecimea se celebreaza la 50 de zile dupa Invierea Domnului Iisus Hristos. Denumirea de „Rusalii” a fost imprumutata din limba latina, romanii fiind cei care cinsteau in aceasta zi amintirea celor trecuti in nefiinta, prin aducerea unor ofrande compuse din flori si diverse alimente. Cum trandafirii erau cei mai importanti cu aceasta ocazie, sarbatoarea se numea Rosalia, nume care a derivat apoi in ceea ce noi cunoastem sub denumirea de Rusalii.
Inainte de Cincizecime, se sarbatoreste Sambata Rusaliilor. In aceasta zi, se fac pomeni si slujbe pentru sufletele celor decedati. Apoi, cu ocazia sarbatorii propriu-zise, se tine o alta slujba, de aceasta data avand un caracter special.
Conform Bibliei, odata trecute cele 50 de zile de la Invierea Domnului, Duhul Sfant s-a pogorat sub forma unui porumbel alb asupra Apostolilor lui Hristos, daruindu-le harurile necesare propovaduirii Evangheliei. Deasupra fiecaruia a aparut cate o limba de foc, spre uimirea tuturor celor prezenti. In acest mod, Apostolii au deprins graiurile Pamantului, astfel incat sa se faca auziti si intelesi.

Superstitii si obiceiuri de Rusalii
Traditiile de Rusalii isi au radacinile adanc impamantenite in superstitii.
Traditia spune ca Rusaliile erau de fapt ielele, niste zane care se razbunau pe muritorii care nu le respectau zilele, innebunindu-i si schimonosindu-i. Ele nu aveau soti si cautau orice motiv pentru a se razbuna, mai ales pe femeile maritate.
Se spune ca Rusaliile isi faceau aparitia printre muritori inca din a XXV-a zi de dupa Pasti, care pica intr-o zi de miercuri. Ele ii pandeau pe pacatosi, pentru a-i surprinde atunci cand incalcau regulile si pentru a-i pedepsi. Din acest motiv, in fiecare miercuri a fiecarei saptamani, pana la duminica Rusaliilor, femeile nu lucrau. In plus, in sambata Rusaliilor, in gospodarii se atarnau ramuri verzi de tei.

Ce nu este bine sa faci de Rusalii!
Obiceiurile de Rusalii difera de la o regiune la alta a tarii, iar unele dintre ele sunt respectate si astazi.
In Oltenia, se practica Dansul Calusarilor, despre care se spune ca este aducator de sanatate si noroc. In cea de-a doua zi de Rusalii, acesti calusari merg prin gospodariile oamenilor pentru a atrage tot ce este bun. Ei sunt intampinati cu frunze de nuc, de pelin, usturoi, sare, apa si bani, elemente care atrag bunastarea.
In Ardeal se alege un bou care se impodobeste cu diverse flori si panglici, iar dupa ce strabate intreg satul, este dus la biserica, pentru a fi sfintit. Dupa aceea, este randul unei tinere nemaritate sa il tina in frau si sa il faca sa inconjoare o masa de trei ori. Se spune ca aceasta tanara se va casatori in anul urmator.
In satele romanesti exista si credinta care spune ca trebuie sa ungi cu usturoi toate usile caselor, astfel incat ghinionul si spiritele rele sa nu se apropie. In plus, crescatorii de animale ung ugerele vacilor cu diverse alifii, pentru ca acestea sa dea mai mult lapte.
Semnificatia Rusaliilor este complexa si izvoraste din credinte vechi de milenii, dar si din superstitii care au luat nastere ca urmare a influentelor pagane.