Tupeu maxim: Dupa ce a lasat Primaria plina de datorii, pe Lucian Iliescu l-a prins din nou grija de “giurgiuvenii mei”

floricel-iliescuStiti cine il sustine pe Nicolae Florian Nicolae sa prinda trenul spre fotoliul de primar? Nimeni altul decat Lucian Iliescu. Cel care a lasat orasul in pragul colapsului, dupa 16 ani de “imparatie”. Si nu il sustine pe Floricel “pe degeaba”, ci pentru functia de administrator public al municipiului. Cine isi poate inchipui ca Floricel va conduce Primaria in tandem cu Iliescu ori e naiv, ori este doar in tranzit prin Giurgiu…
Intr-o emisiune la postul TV al lui Floricel (http://tvgiurgiu.net/05-mai-e-timpul-sa-vorbim/) , Lucian Iliescu s-a aratat nemultumit de modul in care sunt gestionati banii publici si de cum merg investitiile (in infrastructura, scoli, etc.) de actuala conducere a municipalitatii. Dar nici el si nici moderatorul nu au suflat o vorbulita despre ce gaura a lasat in buget fostul primar. De aceea credem ca este momentul sa le aducem aminte si lui Iliescu si giurgiuvenilor ce au insemnat cei 16 ani de conducere liberala a Primariei Giurgiu:
– In numai 5 ani- ultimii din mandatele lui Iliescu – s-au facut credite de 22 de milioane de euro de la banci, sume pe care nu cred sa le regaseasca vreun giurgiuvean in lucrarile din oras.

– Dupa 16 ani, “din punct de vedere primarie”, am ajuns in 2012 cu peste 30 de kilometri de strazi neasfaltate, strazi cu pamant si piatra.

– Gradul de indatorare al municipalitatii era de 32%, situatie in care nicio institutie de creditare nu ar fi acordat municipalitatii niciun credit sau garantie.
– Gradul de colectare a taxelor si impozitelor scazuse dramatic si era in scadere continua. Existau peste 6.000 de personae fizice si 300 de personae juridice – contribuabili – care nu primisera somatii si erau in situatia de a intra in perioada de prescriptie.
– Pentru creditele facute de Iliescu, Primaria platea lunar peste 11 miliarde de lei vechi, numai rate si dobanzi la credite…
– Existau, in 2012 sume restante de incasat de aproape 400 de miliarde de lei la taxe si impozite, iar peste 200 de miliarde se puteau pierde, daca noua conducere de la DITL nu trimitea somatiile.
– Circa doua miliarde de lei vechi se platesc lunar se platesc pentru iluminatul public, iar pentru curatenia orasului se mai dau in jur de patru miliarde. In situatia in care incasarile lunare de la taxe si impozite se ridica la circa 12 miliarde de lei pe luna.
– ADPP, societate in subordinea Consiliului Local, a fost lasata cu o datorie de 5 milioane de euro… Din care 116 miliarde de lei pentru furnizori neachitati, iar 100 de miliarde pentru banci…

– Nu mai vorbim de procesele lasate in coada de peste, pentru care Primaria era in situatia de a le pierde si de a pierde sume considerabile (17 miliarde pentru SCUT, 100.000 euro in procesul cu UNITECH, etc…
Unde s-au dus toti acesti bani? Poate Lucian Iliescu ne va raspunde – tot intr-o emisiune la postul TV al lui Floricel. Cu acelasi… tupeu cu care l-a prins grija de “giurgiuvenii mei” in aceasta campanie electorala.
P.S. Nu stim daca pe Lucian Iliescu l-a prins grija de giurgiuveni, dar cu siguranta, dorul de a face din nou jocurile in Primarie il roade la bojoci. Iar Floricel nu va fi mai mult decat este in acest moment in fata lui Iliescu: un umil executant.

Ion Diaconescu

2 comentarii

Comentariile sunt inchise