Un nou proiect transfrontalier, in linie dreapta

Astazi a avut loc conferinta de presa de lansare a proiectului transfrontalier „Dezvoltarea fluviului Dunărea pentru o mai bună conectivitate a Euroregiunii Ruse-Giurgiu cu coridorul Pan-European de transport nr. 7”, la care au participat primarul municipiului Giurgiu – Nicolae Barbu, viceprimarul orasului Ruse – Dimitar Nakov si specialisti de la organismele de implementare de la cele doua primarii.
Proiectul are o valoare de aproape 8 milioane de euro, din care circa 3 milioane de euro revin municipalitatii din Giurgiu.
“Prin aceasta conferinta de presa, deschidem proiectul „Dezvoltarea fluviului Dunărea pentru o mai bună conectivitate a Euroregiunii Ruse-Giurgiu cu coridorul Pan-European de transport nr. 7”, un proiect finantat prin programul INTEREG Romania – Bulgaria. Este un proiect inceput la sfarsitul anului 2015, depus in 2016, in 2017 am semnat contractul de finantare, au fost demarate procedurile de licitatie si iata ca am deschis acum santierele si la Giurgiu si la Ruse. Este un proiect benefic pentru comunitatile celor doua orase, orasele Giurgiu si Ruse reprezentand un etalon in ce priveste cooperarea transfrontaliera.
Pe programul INTEREG Romania – Bulgaria am avut posibilitatea sa depunem maximum patru proiecte, plus unul in asteptare si toate cele 5 proiecte au fost castigate, ceea ce inseamna ca in cele doua comunitati se vor investi aproape 20 de milioane de euro – cea mai mare alocare de fonduri comunitare catre o regiune transfrontaliera”, a precizat primarul Nicolae Barbu in debutul conferintei de presa.
Ce se construieste la Giurgiu din cei trei milioane de euro
Primaria Giurgiu va amenaja un sector al Canalului Sfântul Gheorghe, în apropierea legăturii sale naturale cu fluviul Dunărea, astfel:
Se vor realiza pe malul Canalului Sfântul Gheorghe, pe Aleea Plantelor, vis-a-vis de sediul Administraţiei Domeniului Public şi Privat Giurgiu şi vor conţine următoarele obiective:
– Cheu de 200 m lungime
– Platformă portuară de 3.300 mp
– Rampă de ridicare ambarcaţiuni
– Clădire administrativă şi împrejmuire
– Zona reparaţii nave
– Platforma de andocare – şopron
– Apuntamente
– Drumuri, parcări şi spaţii verzi.Atat la Giurgiu cat si la Ruse au fost demarate deja lucrările de execuție. Lucrarile se vor finaliza in luna octombrie 2019, cand se va dovedi si utilitatea acestui proiect.