Agresivitatea la volan creste iminenta producerii accidentelor rutiere

agresivitate volanPe lânga oboseala, neatentie, alcool sau lipsa de experienta, si agresivitatea la volan creste semnificativ iminenta producerii de accidente rutiere, atrag atentia specialistii in psihologia transportului.
Prof. univ. dr. Mihaela Rus, presedintele Asociatiei de Psihologie si Siguranta Rutiera “PsihoTrafiQ” afirma ca persoanele agresive la volan se incadreaza din punct de vedere psihologic in categoria comportamentului de tip A, adica sunt acele personae impulsive care au, in general, un temperament coleric, caracterizate prin competitivitate
accentuata.
Când suntem mai agresivi in trafic si care sunt cauzele?
Specialistul semnaleaza ca perioada din saptamâna când se atinge gradul critic de agresivitate la volan este vineri, la ora 17.45, deoarece se apropie weekendul si persoanele
din trafic au acumulat toata oboseala si tensiunile din timpul saptamânii. In acelasi timp, agresivitatea la volan este intretinuta de modul in care se comporta ceilalti participanti la trafic.
“Din punct de vedere al vârstei, am observat o frecventa mai mare, atunci când vine vorba de agresivitate la volan, la tineri. Acestia isi gestioneaza mai greu comportamentul
agresiv din cauza lipsei de experienta rutiera si a indicelui de maturitate rutiera scazut si au tendinta de a raspunde agresiv in trafic. Persoanele mai in vârsta sunt mai defensive in traffic deoarece au acumulat experienta rutiera suficienta astfel incât sa isi gestioneze mai bine emotiile”, declara doctorul in psihologie Mihaela Rus.
Tipul de masina pe care o conducem reprezinta, in opinia expertului, un alt factor facilitator al comportamentului agresiv.
“In acest intreg proces, practica a demonstrat ca nu doar educatia, cât mai ales propria raportare la masina pe care o conduce poate genera un comportament agresiv. Acest lucru poate crea cognitii disfunctionale in raportarea soferilor la trafic, deoarece simplul considerent ca au o masina puternica, masiva, le creaza un sentiment de siguranta si nu iau in calcul siguranta celorlalti participanti la trafic”, declara presedintele Asociatiei PsihoTrafiQ.

Cum trebuie sa raspundem când alti soferi sunt agresivi cu noi in trafic?
Chiar daca nu suntem agresivi in trafic, putem deveni victimele altor participanti, care taxeaza intr-un mod agresiv greselilele noastre sau pur si simplu isi manifesta superioritatea prin agresivitate. Specialistul ne recomanda sa le raspundem acestor soferi printr-un comportament defensiv, fara sa le intarim pozitiv comportamentul lor agresiv.
“De multe ori suntem taxati fara vina in trafic si pur si simplu suntem agresati verbal de soferi. In acele momente, este bine sa nu ripostam si sa adoptam un comportament defensiv. Putem invata sa ne stapânim la volan daca participam la cursuri de conducere defensiva, care se organizeaza in scolilele de conducere defensiva, de catre instructori speciali antrenati”, declara prof. univ. dr. Mihaela Rus.

© Drepturile de autor pentru continutul acestui document apartin agentiei de relatii publice PLUS COMMUNICATION. www.pluscommunication.eu