PE – Deputatii isi indreapta atentia asupra motoarelor de cautare si a serviciilor „cloud”

PE plenIntr-o rezolutie votata joi, Parlamentul European a cerut statelor membre si Comisiei Europene sa elimine barierele care impiedica dezvoltarea pietei unice digitale. Deputatii au subliniat, de asemenea, nevoia de a preveni abuzul de pozitie dominanta din partea companiilor online, prin aplicarea regulilor UE privind competitia si prin deconectarea motoarelor de cautare de la alte servicii comerciale.

Piata unica digitala ar putea genera 260 miliarde de euro suplimentare pe an pentru economia UE si ar putea contribui la cresterea competitivitatii, se arata in textul aprobat cu 384 de voturi la 174 si 56 de abtineri. Anumite provocari importante, cum ar fi fragmentarea pietei, lipsa interoperabilitatii, precum si inegalitatile regionale si demografice privind accesul la tehnologie, trebuie abordate pentru a putea utiliza potentialul pietei digitale.

Aplicarea regulilor UE la motoarele de cautare online

Rezolutia subliniaza ca „piata de cautare online are o importanta speciala pentru asigurarea conditiilor de competitivitate in cadrul pietei unice digitale”, salutand angajamentul Comisiei de a investiga mai mult practicile motoarelor de cautare. Rezolutia cere Comisiei „sa previna orice abuz in marketingul serviciilor interconectate de catre operatorii motoarelor de cautare”, subliniind importanta cautarii online non-discriminatorii. „Indexarea, evaluarea, prezentarea si ierarhizarea de catre motoarele de cautare trebuie sa fie obiectiva si transparenta”, spun deputatii. Avand in vedere rolul motoarelor de cautare pe internet in „comercializarea exploatarii secundare a informatiilor obtinute” si nevoia de a aplica regulile UE privind competitia, deputatii au mai cerut Comisiei „sa aiba in vedere propuneri pentru deconectarea motoarelor de alte servicii comerciale”, pe termen lung.

Procedura rapida pentru pachetul telecom (8-9)

Deputatii au subliniat ca „tot traficul pe internet trebuie sa fie tratat in mod egal, fara discriminare, restrictie sau interferenta”. Parlamentul cere statelor membre sa inceapa negocierile privind pachetul telecom, astfel incat „taxele de roaming in UE sa fie eliminate, sa existe mai multa siguranta legala privind neutralitatea netului si sa se imbunatateasca protectia consumatorului”.

Standarde comune pentru cloud computing (17-18)

Deputatii cer Comisiei „sa preia conducerea in promovarea unor standarde si specificatii internationale pentru cloud computing”, astfel incat sa se asigure ca aceasta tehnologie permite protejarea vietii private, este de incredere, interoperabila, sigura si eficienta din punct de vedere energetic.