Surprize neplacute pentru fumatori – Comisia Europeana interzice mai multe tipuri de tigari

Surprize neplacute pentru fumatori - Comisia Europeana interzice mai multe tipuri de tigari
Surprize neplacute pentru fumatori - Comisia Europeana interzice mai multe tipuri de tigari

Comisia Europeana inaspreste regulile impotriva fumatorilor. Europarlamentarii au adoptat astazi propunerea de revizuire a directivei privind produsele din tutun, la care au lucrat câtiva ani. Astfel, odata cu adoptarea acestei noi directive se interzice vânzarea de tigarete cu arome, iar producatorii de tigarete trebuie sa mareasca eticheta cu avertismentul de sanatate cu pâna la 75% din dimensiunea pachetului de tigari.

Propunerea Comisiei Europene reglementeaza vânzarea transfrontaliera prin internet si prevede modalitati tehnice de combatere a comertului ilicit. In plus, sunt propuse o serie de masuri in privinta produselor care nu au fost reglementate in mod specific, cum ar fi tigaretele electronice si produsele din plante pentru fumat

Tutunul pentru mestecat si tutunul pentru uz nazal vor face obiectul unor reglementari specifice privind etichetarea si ingredientele. Este mentinuta interdictia existenta privind tutunul pentru uz oral.

Propunerea legislativa mai cuprinde si reglementarea pietei tigarilor electronice. Astfel, directiva prevede ca acest tip de tigari vor putea fi vândute doar daca respecta o anumita cantitate de nicotina si daca vor avea avertismente de sanatate. Peste acest prag astfel de produse vor fi permise numai in cazul in care sunt autorizate ca medicamente, precum terapiile de substituire a nicotinei. Tigaretele din plante vor trebui sa poarte avertismente de sanatate.

„Cifrele vorbesc de la sine: tutunul ucide jumatate dintre utilizatorii sai si prezinta un grad ridicat de dependenta. In conditiile in care 70% dintre fumatori incep sa fumeze inainte de vârsta de 18 ani, ambitia propunerii de astazi este de a face produsele din tutun si fumatul mai putin atractive si de a-i descuraja pe tineri sa inceapa sa consume produse din tutun. Consumatorii nu trebuie sa fie inselati. Produsele din tutun ar trebui sa arate si sa aiba gust de produse din tutun, iar prezenta propunere garanteaza ca ambalajele si aromele atragatoare nu sunt utilizate ca o strategie de marketing”, a declarat intr-un comunicat Tonio Borg, comisarul responsabil pentru politica in materie de sanatate si consumatori.