50% din cantitatea unei bomboane pentru pomul de Crăciun poate fi formată din zahăr!

InfoCons a realizat un studiu despre bomboane cu ciocolată, de tip praline. Au fost analizate 26 produse diferite și s-a descoperit că jumătate din cantitatea unei bomboane poate fi alcatuită din zahăr.
Distribuitori / Producători:
1 – S.C. Auchan România S.A., cu următoarele bomboane:
Produse în Polonia:
 Five
 Golden Nut
 Golden Coco
 Almondo
 Pistachio
 Bomboane cu arahide și alune măcinate în ciocolată
Produse în Ungaria:
 Bomboane tiramisu cu aromă de tiramisu și glazură de cacao
 Bomboane de Crăciun cu nuca de cocos
 Bomboane de Crăciun cu aromă de mere și scorțișoară
 Bomboane de Crăciun cu aromă de rom și cacao
 Bomboane de Crăciun – jeleu cu aromă de ananas și glazură de ciocolată
 Bomboane de Crăciun – jeleu cu aromă de ananas și glazură de ciocolată
 Bomboane de Craciun – jeleu cu aromă de mango și glazură de ciocolată
 Bomboane cu bucăți de vișine confiate în ciocolată
2 – ABK Sales SRL, cu producătorul CPA Fabrica de Cofetărie AVK, cu următoarele produse:
 Bomboane cu căpșuni
 Bomboane cu aromă de mentă
 Bomboane cu lapte
3 – Kandia Dulce S.A., cu următoarele produse:
 Laura (Bomboane cu 85% interior cu arome de ciocolată, portocală, mere coapte și glazură de cacao)
 Laura (Bomboane cu 85% interior cu arome de cocos, portocale și ștrudel de mere și glazură de cacao)
4 – Aquaris Veritas S.R.L. / Choco Pack S.R.L. , cu următoarele produse:
 Bomboane de pom cu cacao, învelite în glazură de cacao
 Bomboane de pom – jeleuri cu gust de lămâie, portocale și zmeură învelite în ciocolată
 Bomboane de pom – praline din ciocolată și ciocolată cu lapte umplute cu crema de vanilie și rom – cacao
 Bomboane de pom cu gust de căpșuni, învelite în glazură de cacao
 Bomboane de pom – jeleu cu gust de lămâie, portocale și zmeură, învelite în glazură de cacao
5 – EMIBA Kft, cu următoarele produse:
 Gloria (Bomboane de pom cu gust de nucă de cocoș învelite în glazură de ciocolată)
 Gloria (Bomboane de pom cu gust de caramel învelite în glazură de cacao)

Rezultatele acestui studiu au fost:
Din punct de vedere al aditivilor alimentari, valorile găsite au fost între 1 și 3 aditivi alimentari.
50% dintre produse au avut în conținutul lor 1 singur aditiv alimentar.
42.3% dintre produse au avut în conținutul lor 2 tipuri de aditivi alimentari.
7.7% dintre produse au avut în conținutul lor 3 tipuri de aditivi alimentari.
Au fost găsite 9 tipuri diferite de aditivi alimentari, cei mai întâlniți fiind:
E476 – in 17 produse;
E1103 – in 8 produse;
E202 – in 7 produse.

Din punctul de vedere al zaharurilor din glucide, produsele au înregistrat cantități variind între 47.1g și 70.3g per 100g.
Valoarea energetică de kcal/100g variază între 359kcal și 590 kcal.

Este foarte important să știm ce cumpărăm și ce anume conține. Toate produsele studiate au în compoziția lor alergeni precum: urme de arahide, nuci, gluten, lecitină și făină de soia, lapte praf degresat, gluten, zer, grâu, ouă, fructe cu coajă lemnoasă, fistic și semințe de susan.

Citiți întotdeauna eticheta înainte de a cumpăra produsul, și mai ales condițiile de păstrare ale acestuia! Trebuie să fim conștienți că zahărul consumat în exces ne poate afecta sănătatea ! Ia atitudine ! Alege în cunoștință de cauză ! Și nu uitați ingredientele sunt menționate în ordine descrescătoare, astfel primul ingredient este în cantitatea cea mai mare.