50% din produse tip pufuleti nu sunt recomandate școlarilor și preșcolarilor!

În general, copii sunt mari consumatori ai acestui produs. Ei consuma și pentru că este funny, simplu și de cele mai multe ori datorită gustului plăcut pe care îl au aceste produse. Dar părinții stiu ce conțin? Gustare rapidă, ieftină, dar care de cele mai multe ori nu știm ceea ce cu adevărat conțin.
Haideți să citim eticheta !! Să înțelegem că o singură pungă de pufuleți poate să treacă de necesarul zilnic al unui copil. Sare, zahar pe lângă alte E-uri ar trebui să conștientizăm fiecare să citim eticheta și să alegem în cunoștință de cauză.
InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu, pe produse tip snacks-uri/pufuleți ce se regăsesc pe piața din România
În cadrul studiului au fost analizate 16 produse, ce au următorii producători sau distribuitori: SC Carrefour România SA, Star Foods E.M S.R.L., Kaufland România SCS, Phoenixy SRL, Best Foods Prod. SRL, S.C. Matias S.R.L, S.C. România Hipermarche S.A., Mega Image SRL
Numărul aditivilor alimentar din aceste produse variază între 1 și 6 aditivi:
E621- monoglutamat de sodiu – regăsit în 18,75% din produse: Monoglutamatul de sodiu este foarte folosit în pateurile vegetale. Unii cercetători japonezi corelează consumul excesiv şi îndelungat de glutamaţi cu unele boli degenerative ale creierului şi ochilor. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.
E330 – acid citric – regăsit în 18,75% dintre produse. Acest aditiv este admis in alimentele pentru copii in limitele impuse.
E160c – extract de ardei roșu – regăsit în 18,75% dintre produse. Aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali, obţinut din ardei roşu. Este utilizat atât pentru funcţia de colorant, cât şi pentru cea de aromatizant, în dozele prevăzute de reţete. Este utilizat în cârnati, salamuri, pateuri.
E631 – inozinat disodic – regăsit în 6,25% dintre produse. Aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este sarea de sodiu a acidului inozinic. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în toate tipurile de produse alimentare, inclusiv în băuturi alcoolice şi nealcoolice. Contraindicatii: Persoanele astmatice şi cele suferinde de gută, reumatism, calculi renali sau biliari ar trebui să evite acest aditiv, care se descompune în purine, substanţe precursoare ale acidului uric. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.
E627 – guanilat disodic – regăsit în 6,25% dintre produse: Aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este sarea de sodiu a acidului guanilic, un acid natural, component al acidului ribonucleic. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în toate tipurile de produse alimentare, inclusiv în băuturi alcoolice şi nealcoolice. Contraindicatii: Persoanele astmatice şi cele suferinde de gută, reumatism, calculi renali sau biliari ar trebui să evite acest aditiv, care se descompune în purine, substanţe precursoare ale acidului uric. Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici
E327 lactat de calciu – regăsit în 6,25% dintre produse: Sarea de calciu a acidului lactic (E270), un acid natural produs de bacterii în alimentele fermentate. Utilizare copii: D- sau DL- lactaţii (stereoizomeri) nu sunt permiși în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici, deoarece aceştia nu şi-au dezvoltat încă enzimele corespunzătoare în ficat care să metabolizeze aceste forme de lactaţi.
E476 – poliricinoleat de poliglicerol – regăsit în 6,25% dintre produse: aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi emulgator. Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 7,5 mg/kg corp, doză ce poate fi foarte uşor de depăşit, mai ales de către copii. Doza de încorporare în alimente: 4g/l – 5g/kg. Nu este permis în alimente destinate sugarilor şi copiilor mici.
Conținutul de sare variază între 0,2- 2,5g/100g. Conform Ordinului nr. 1.563 din 12 septembrie 2008, pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi, al Ministerului Sănătății, produsele cu cantitatea de sare de peste 1,5 g/100g sunt nerecomandateșcolarilor si preșcolarilor.
50% din produsele analizate depășesc cantitatea maximă admisă, necesară în consumul zilnic al unui copil.
Cantitatea de sare aferentă fiecărui produs ce a făcut obiectul studiului :

1 Pufuleți pizza Star 2.5
2 Cheese Flips Kaufland 2.5
3 Lotto clasic Lotto Clasic 2
4 Lotto Pizza Lotto Pizza 2
5 Pufuleți Mega Mega Image 2
6 Snack cu surpr de pizza Mega Image 2
7 Buggy pufuleți cu mega surprise Buggy 1.9
8 Star mix Star 1.7
9 Gusto Eco pufuleți Gusto 1.5
10 Pufuleți cașcaval Star 1.4
11 Tradiția gustului Cora 1
12 Pufuleți cu sare Carrefour 1
13 Pufuleți Corn Puffs Mega Image 1
14 Pufuleți Gusto Gusto 0.6
15 Gusto mega surprize Gusto 0.6
16 Gusto ciocolată Gusto 0.2

43,75% din produsele tip snacks/pufuleți, conțin arome și prafuri.
Tipurile de prafuri găsite în produse sunt:
– praf de ceapă
– praf de roșii
– praf de brânză
– praf de cașcaval
– praf de zer
Tipurile de arome sunt:
– potențiator de arome
– aromă de fum
– plante aromatice
– aromă de pizza
– aromă de ciuperci
– aromă de paprica