Totul despre cataractă

Cataracta este o boala care se insoteste de diminuarea transparentei cristalinului. Cataracta poate evolua pana la opacifierea totala a cristalinului, determinand astfel alterarea acuitatii vizuale.
Se pare ca principala cauza de aparitie a cataractei o reprezinta afectarea metabolismelor cristalinului.

In functie de debutul acestora, se cunosc mai multe categorii de cataracta: congenitala (prezente inca de la nastere), infantila (care debuteaza in prima copilarie) sau cataracte ale adultului.    De asemenea, daca ar fi sa clasificam afectiunea in functie de etiologie, aceasta poate fi idiopatica (cum este cea instalata la persoanele varstnice), congenitala (existenta inca de la nastere) sau, secundara altor afectiuni (boli infectioase, boli neurologice, boli genetice), patologica ( asociata afectiunilor oculare- uveite, iridocicite, miopie), sau traumatice ( aparute in urma unui traumatism)

Trebuie tinut cont de faptul ca multe dintre bolile care afecteaza globul ocular, se pot insoti de cataracta: uveite, glaucom, tumori oculare, retinopatii.

Patogenie si cauze

Cristalinul este o lentila biconvexa, care nu prezinta vascularizatie si nici terminatii nervoase; cu toate acestea, cristalinul poate prezenta deficite de transparenta (cataracte), luxatii (deplasari) sau chiar subluxatii (deplasari partiale). Cristalinul se poate opacifia odata cu imbatranirea organismului uman; acest tip de opacifiere afecteaza nucleul cristalinului; nucleul senescent nu doar ca se opacifiaza, insa capata si o coloratie galbuie.
Un alt tip de cataracta este acela in care este afectata corticala lentilei; pot fi sesizate modificari ale procentajului de apa continuta in lentila, precum si perturbari ale echilibrului potasiului si calciului, dar si o scadere a cantitatii de vitamina C (substanta antioxidanta) de la acest nivel

Semne si simptome

La copii opacifierea se poate manifesta si izolat; insa putem vorbi de o adevarata cataracta doar atunci cand aceste opacifieri deprima acuitatea vizuala. Cataracta poate fi prezenta inca de la nastere (cataracta congenitala . Cataracta congenitala este o cauza importanta de orbire la copil; din fericire, statistic, mai putin de 1% dintre nou-nascuti au cataracta congenitala. Cataracta congenitala se poate constitui ca o boala izolata sau se poate asocia cu anumite anomalii metabolice sau sindroame malformative.
Studii recente au demonstrat faptul ca infectiile cu virus herpetic, rubeola, toxoplasmoza sau deficitul de vitamine pot favoriza aparitiei cataractei congenitale.

O cataracta aparuta la un pacient adult se poate manifesta prin scaderea acuitatii vizuale pentru diastanta; paradoxal pacientul poate prezenta o crestere a acuitatii vizuale pentru vederea de aproape; de asemenea, subiectul acuza vedere incetosata, mai ales cand lumina din mediul in care activeaza nu este foarte puternica; pot aparea tulburari in ceea ce priveste perceptia culorilor – obiectele din jur sunt percepute ca fiind colorate in galben sau maroniu.
In toate formele clinice de cataracta, pacientul acuza scaderea acuitatii vizuale, tradusa subiectiv prin prezenta unui „val” situat inaintea obiectelor la care priveste.
Cataracta diabetica se manifesta mai ales la persoanele tinere; ea este consecinta formelor grave de diabet, ce evolueaza rapid catre complicatii; cataracta diabetica afecteaza ambii globi oculari. Dupa debut, opacitatile cristalinului se extind rapid in suprafata.
Insuficienta ovariana poate determina cataracta; de asemenea, menopauza este cauza frecventa de cataracta; aceasta forma de afectare a cristalinului se poate instala mai ales in urma interventiilor chirurgicale care urmaresc rezectia ovarelor

Anumite forme de cataracta pot aparea si la pacientii care sufera de insuficienta renala cronica, expunerea prelungita a ochilor la radiatii infrarosii poate conduce la aparitia cataractei.
Traumatismele globului ocular care produc leziuni ale capsulei cristalinului, genereaza diferite forme de opacitati la acest nivel – cataracta traumatica.

Tratament

Singurul tratament al cataractei este cel chirurgical!

Pentru a afla daca ai cataracta programeaza-te pentru o consultatie la Centrul Medical Ema.

Echipa chirurgicala este condusa de Doctor Calin Tataru, Doctor in Stiinte Medicale.

Centrul Medical Ema este singurul loc din Giurgiu unde pensionarii au avantajul de a plati si in rate, in baza buletinului si a talonului de pensie, fara implicatia vreunei banci!

Primele doua controale post operatorii sunt GRATUITE!

Dr. Calin TATARU

Dr. Constantin MIHAI

Dr. Corina IOAN