Publicat : lun, sept. 4th, 2017

Proces cu… Dauma totala

colti 1 copyNe aflam in fata unui nou examen al Nationalei de fotbal – al catelea? – in care jucatorii si antrenorul Daum incearca sa schimbe o imagine si un context prelevate de majoritatea presei din neputinta, nerabdare si razbunare, castigand partida cu Armenia si sa demonstreze astfel ca fotbalul este un joc, un sport si o atitudine ce trebuie practicate fara menajamente si cu un oarecare spirit patriotic.
Urmaresc de ceva timp atacurile si reactiile virulente ale unor trusturi de presa la adresa antrenorului Daum, nemultumirile jurnalistilor care isi cauta permanent aliati printre diversi specialisti, fie ei fotbalisti activi sau retrasi, fie antrenori, moderatori tv, excavatoristi, majorete sau prelucratori prin aschiere… Scopul unor jurnalisti celebri, precum Ioanitoaia, este clar: sa-l indeparteze de la carma nationalei pe antrenorul german, sosit in Romania pentru a lua painea de la gura unor antrenori romani, tineri si frumosi, precum generatia #rezist# (parca asa se scrie porcaria asta!).
Daum n-a avut nicio sansa din clipa in care a atins pamantul romanesc, inca de la aeroport, prejudecatile, dusmania, conditia de patriotism exacerbat si cantatul in struna unor antrenori refuzati pe motiv de nepotrivire.
Timpul record de inacceptare la care a fost supus neamtul depaseste totusi limita de intelegere a unui om neutru, impartial, suporter adevarat. Imi vine acum in minte o situatie similara pe care o traiesc neconditionat pe scara blocului unde locuiesc: cateva locatare revolutionare pun piedici permanente sefei de scara, aleasa de proprietari sa gestioneze bunul mers al liftului, luminii, curateniei si al finantelor de pe scara, singurul lor scop fiind acela de a face rau, neavand un motiv anume, in afara aceluia ca aceasta nu este probabil pe placul lor (fizic sau mental). Cand au fost rugate sa preia sefia scarii, cotoroantele s-au zbarlit: ” PTIU DRACE!!!, realizand cate sarcini si ce responsabilitate ar avea daca s-ar implica direct in bunul mers al lucrurilor.christoph daum
In locul lui Daum, un Petrescu, un Hagi, un Contra, un Olaroiu sau orice valoare incontestabila sustinuta de Ioanitoaia&Co sunt prinsi in fel de fel de proiecte, mai banoase si mai lipsite de patima, asa cum este privita nationala Romaniei, iar implicarea verbala, aruncand sageti direct spre selectioner, seamana cu un proces de intentie cu… Dauma totala.
Din pacate, dincolo de rezultatele precare, in conditiile in care a lucrat cu un material uman de slaba factura tehnica, lucru dovedit clar in confruntarile echipelor de club in asa zisele cupe europene (doar preliminarii!), cu jucatori stranieri ce-si gasesc cu greu locul in loturile echipelor care nu sunt nici Juventus si nici Real Madrid, ci Anderlecht sau Krasnodar, antrenorul german nu are sprijin de nicaieri, dimpotriva este criticat si cand echipa joaca bine, ca in jocul cu celebrul Chile.
Am uitat cand ne-am chinuit cu Insulele Feroe pentru a ne califica la Europene, salvati fiind de sarmaluta Budescu cu doua executii proprii, desi antrenor era generalul Puiu, eroul antrenor din America, cel care ar fi trebuit sa garanteze un fotbal de calitate si rezultate lejere, in conditiile experientei uriase pe care o are.
Calculele pe care le facem inaintea fiecarui joc ar trebui sa plece de la ceea ce facem pentru viitor si nu ceea ce trebuie neaparat sa facem pentru o calificare prematura, in conditiile unui lot subtire si cu care nimeni nu poate aduce victorii.
De maine va veni un antrenor roman si linistea se va asterne peste ziare, tribune, fotbal si calitate, ramanand cu impresia unei atmosfere mioritice, complice si daunatoare.

Colt Alb

Despre autor

-