Asociatia Umanism si avocatul Gabriel Dumitru lanseaza o platforma de informare juridica gratuita

head site cabinet blankAsociatia “Umanism”, alaturi de avocatul Gabriel Dumitru si echipa de colaboratori a acestuia, vor lansa in curand o initiativa menita sa ofere gratuit giurgiuvenilor cu posibilitati financiare reduse informatii generale legate de sistemul de drept, structura unui proces civil sau penal si cheltuielile aferente acestuia, precum si de modurile in care se poate stinge un litigiu.

Am discutat cu avocatul Gabriel Dumitru in detaliu despre modul de functionare al acestei activitati de informare juridica.

R: Cum ti-a venit aceasta idee?

G.D.: In cadrul activitatii mele profesionale am intalnit de nenumarate ori clienti care nu avea nici cea mai vaga idee despre cum functioneaza sistemul judiciar. Aceasta realitate nu trebuie sa ne mire, atat timp cat in invatamantul preuniversitar nu exista o disciplina care sa le predea cetatenilor un minim de cunostinte despre modul in care functioneaza statul de drept in general si sitemul judiciar in special. Mai mult, majoritatea oamenilor se informeaza “dupa ureche”, captand informatiile uneori deformate sau trunchiate din mass-media.

Pe de alta parte, s-a cristalizat ideea, care nu este in totalitate adevarata, ca orice informatie juridica oferita de un specialist costa. Este unul dintre motivele pentru care oamenii cu venituri mici apeleaza la un avocat sau la un mediator doar in cazuri de extrema urgenta, fapt care are de cele mai multe ori consecinte foarte grave. Ne trezim astfel ca semnam fara sa stim ce semnam sau ca ne implicam intr-un proces ce poate dura 2 ani iar litigiul nostru putea fi incheiat amiabil in cateva ore.

Activitatea cabinetului meu fiind orientata preponderent pe apararea drepturilor omului, colaborarea cu Asociatia”Umanism” mi-a aparut ca o solutie fireasca pentru a contracara macar partial realitatea expusa mai inainte.

umanism 1R: Cum se va desfasura practic, aceasta activitate de informare juridica?

G.D.: Intr-o prima faza vom crea pe siteul Asociatiei o sectiune de informare juridica, care va functiona in sistem forum. Cetatenii vor adresa intrebari iar unul dintre specialisti le va oferi in cel mai scurt timp posibil cateva linii de indrumare. De asemenea, vom incerca sa colaboram cu primariile si consiliile locale din mediul rural pentru a organiza sesiuni periodice de informare juridica in cadrul respectivelor comunitati

Pasul urmator, care sper sa se concretizeze undeva la jumatatea acestui an, va fi sa deschidem un punct fizic de informare in municipiul Giurgiu unde cetatenii sa poata discuta efectiv cu o persoana in masura sa le ofere informatii generale despre sistemul judiciar. Acest lucru va deveni insa realizabil doar cu sprijinul factorilor de decizie municipali si judeteni, care sper ca ne vor sprijini in acest demers.

R: Ce impact crezi ca va avea aceasta initiativa in randul cetatenilor?

G.D.: In ziua de astazi este aproape inevitabil sa nu te intalnesti, mai devreme sau mai tarziu, cu sistemul. Si atunci e bine sa fii pregatit pentru aceasta intalnire, de multe ori neplacuta, macar la un nivel elementar. Consider ca activitatea noastra vine sa satisfaca o nevoie reala a cetatenilor, de aceea sunt increzator in succesul acestei initiative. Mai mult, faptul ca este vorba despre o informare gratuita, destinata paturii sociale cu venituri reduse ma face sa cred ca vom avea foarte mult de lucru.

R: Cum crezi ca vor primi colegii de breasla aceasta initiativa? Avocatii, mediatorii, nu vor considera oare ca le luati o parte din clienti?

G.D.: Nici pe departe. Unul dintre scopurile initiativei este acela de a ii convinge pe cetateni ca este esential sa apeleze la serviciile unui avocat sau un mediator, mai ales atunci cand este vorba despre un litigiu sau, mai grav, despre o cercetare sau urmarire penala. Ne propunem de asemenea sa demontam mitul conform caruia orice asistenta juridica si reprezentare costa mai mut decat isi permite cetateanul de rand si sa ii convingem pe oameni ca un specialist le poate rezolva problema mult mai usor, mai repede si mai ieftin.

In alta ordine de idei, tocmai pentru a nu ne intersecta cu activitatea propriu-zisa a avocatilor am afirmat ca noi oferim informare si nu asistenta juridica sau reprezentare, deci in niciun caz nu poate fi vorba despre a ne suprapune cu activitatea efectiva a colegilor avocati, juristi si mediatori. Noi il ajutam pe cetatean sa inteleaga cum functioneaza sistemul, ii expunem instrumentele juridice pe care le are la indemana pentru a stinge un litigiu.

Cu alte cuvinte, oferim cetateanului solutia pe care o consideram optima pentru a isi putea rezolva problema, evident in functie de disponibilitatea financiara pe care o detine. De exemplu, daca un cetatean este parte intr-un proces civil si nu isi permite un avocat iar noi consideram ca ar fi bine sa aiba un avocat, ii explicam faptul ca exista institutia ajutorului public judiciar prin care poate solicita ajutorul statului inclusiv in ce priveste plata onorariului avocatului. La fel, sunt numeroase spete care pot fi incheiate prin semnarea unei tranzactii in fata avocatului sau printr-o intelegere la mediator, fara a urma un intreg ciclu procesual.

Conchid prin a spune ca, din punctul meu de vedere, din activitatea noastra vor avea de castigat atat cetatenii, care vor detine informatia despre cum functioneaza justitia in Romania si pe care sper sa ii convingem ca asistenta oferita de un specialist este imperios necesara la incheierea oricarui act juridic, cu atat mai mult in instanta, cat si colegii de breasla carora speram sa le aducem cat mai multi clienti.