Ce companii pun lacatul pe usa in 2019

Grupul Nestlé a anuntat ca pana in luna mai va concedia cei 400 de angajati de la unitatea de productie din Timisoara, insa elvetienii nu sunt singurii. Si alte companii au decis, mai ales in ultimii doi ani, sa isi puna lacatul pe usa sau sa isi restructureze drastic afacerile din Romania.
Economisti cu renume spun ca se anunta vremuri grele pentru business-urile marilor companii in perioada urmatoare. Reprezentantii firmelor au declarat ca nu vor sa devina cobai in experimentele guvernului, oricare ar fi acesta.
Oamenii de afaceri spun ca instabilitatea fiscala reprezinta cea mai mare provocare din 2019.
Chestionati pentru barometrul KeysFin Business Focus 2019, 64% dintre oamenii de afaceri se asteapta la o scadere a investitiilor in economie, pe fondul inrautatirii perspectivelor macroeconomice, a lipsei de predictibilitate, a deciziilor administrative, a pietei valutare instabile si mai ales a legislatiei fiscal si a crizei de pe piata muncii.
Numai anul trecut, cele 800 de modoficari din legislatia fiscal, au influentat in mod negativ perceptia investitorilor privind evolutia economica a Romaniei.
“Sunt un susţinător al capitalului autohton, dar cred că nu ne putem juca cu cuvintele: dacă se retrag din România multinaţionalele, închidem lumina ţării. Sunt mari angajatori, mari plătitori de taxe şi impozite, nu ar trebui ca aceste companii să devină o țintă a populismului” – Mihai Dărăban, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

Grupul elveţian Nestlé are acum în România circa 900 de salariaţi, dintre care circa 400 la fabrica din Timişoara. Pentru moment, Nestlé a anunțat că nu va renunța la activitatea din București și că va păstra și echipa din centrul de servicii financiare, Nestlé Regional Cost Competence Centre, din Timișoara, unde lucrează 30 de oameni.
În primăvara anului trecut, germanii de la Pfeifer & Langen au închis fabrica de zahăr Diamant, din Oradea, și au concediat 200 de oameni. Germanii au decis să producă zahăr Diamant în Polonia și Ucraina. Fabrica din Oradea avea o capacitate de producție de 400.000 de tone de zahăr/anual.
Germanii de la Gothaer, una dintre cele mai importante societati de asigurări, sunt pe picior de plecare. Noua strategie a grupului va fi anunțată în primul trimestru din 2019. În peste cinci ani de prezență în România, Gothaer Asigurări Reasigurări a plătit circa 50 de milioane de euro, în peste 32.000 de dosare de daună, pentru mai mult de 375.000 de clienți.
Compania Delphi, furnizor in electronica si tehnologii pentru automobile a renunțat la fabrica din Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin. Unitatea de producție, în care lucrau 698 de oameni, fabrica a fost închisă anul trecut din cauza “constrângerilor cauzate de forţa de muncă limitată, disponibilă în regiune”.

Germanii de la Wielpütz au renunțat să construiască fabrica de subansamble auto pe care intenționau să o ridice la Craiova. Wielpütz – care lucrează cu producători de renume mondial, precum Daimler, Volkswagen, BMW, General Motors ori Ford – urma să creeze 500 de locuri de muncă, iar o parte dintre angajați lucrau deja de câteva luni în Germania. Germanii au închiriat trei hectare de teren în High-Tech Industry Park, platforma economică a Consiliului Județean Dolj. Investiția anunțată era de zece milioane euro, ceremonia de preluare a terenului și de deschidere a șantierului pentru fabrică a avut loc în mai, iar producția urma să înceapă la 1 septembrie.
Cea mai sigură companie aeriană din Europa de Vest – Tap Portugal – se retrage de pe piaţa din România, din cauza profitabilităţii scăzute pe rutele operate.
În decembrie 2018, ISS, cel mai mare furnizor mondial de servicii de curăţenie, a anunțat că se retrage de pe 13 pieţe puţin profitabile, printre care şi România. Grupul danez intenţionează să elimine circa 100.000 de locuri de muncă, adică aproximativ o cincime din forţa sa de muncă globală.
Și gigantul Airbus amenința Guvernul Dăncilă, în primăvara anului trecut, că va pleca din România. Luna trecută, Airbus a anunțat că va construi o fabrică de elicoptere în Ungaria, până în 2021, și va crea sute de locuri de muncă.
La începutul lui 2017, cel mai mare producător străin de textile a decis să închidă fabrica de la Urziceni, județul Ialomița, unde lucrau 350 de angajați. Motivele se regăsesc în creșterea costurilor de producție, cauzate de creșterea salariului minim, și în deprecierea lirei sterline, ca urmare a Brexitului.
Până în acest moment, operatorii de pariuri par să reprezinte industria cel mai dur lovită de modificările fiscale de la începutul acestui an. “Taxa pe lăcomie” impune un nivel de impozitare de doi la sută din cifra de afaceri, iar această măsură, sunt de acord cei mai mulți specialiști, va duce la falimentul unui domeniu de activitate în care lucrează circa 50.000 de oameni și care aduce la bugetul de stat, anual, taxe și impozite de 700 de milioane de euro. Mai mulți operatori ar fi trimis deja notificări către Oficiul Național al Jocurilor de Noroc, prin care anunță că iau în calcul părăsirea pieței românești, dacă legislația se menține în forma actuală.
Potrivit Camerei de Comerț Româno-Germane (AHK România), în ultimii patru ani, salariul minim s-a dublat, în România, fără însă că productivitatea să poată ține pasul cu aceste creșteri. “Pentru a se asigura că creșterea salariilor este legată și de creșterea productivității, este deosebit de important pentru companiile germane din România ca Guvernul României să investească masiv și urgent în educația profesională și universitară, dar și în proiecte de infrastructură. În afară de această, este absolut necesar ca Guvernul să creeze pentru mediul economic condiții-cadru stabile și sustenabile din punct de vedere economic”.
“Respect înseamnă și un dialog serios și real între mediul de afaceri și instituțiile statului, de la egal la egal. În ultima vreme, putem spune, însă, și nu mai e nici un secret, că modificările legislative au depășit măsura normală pentru o țară vestică” – Dragoș Anastasiu, Președintele Camerei de Comerț Româno-Germane.
Informatii preluate de pe site-ul angajatorul meu.ro:
https://angajatorulmeu.ro/adio-romania-nume-grele-pun-lacatul-pe-fabricile-de-aici-si-pleaca-in-locuri-mai-prietenoase/?utm_source=Angajatorul+meu+RO&utm_campaign=721464d93d-EMAIL_CAMPAIGN_2017_04_03_COPY_08&utm_medium=email&utm_term=0_9a85a31049-721464d93d-138703409