Ce s-a întâmplat cu lumina pe care primarul Anghelescu a luat-o de la administraţia liberală “de succes” din Oradea

Pe la începutul lunii octombrie 2020, primarul municipiului Giurgiu a fost într-un pelerinaj în vestul ţării, în oraşele cu administraţie liberală. Oraşul cu cea mai de succes administraţie liberală a fost Oradea, oraş în care primarul nostru a fost împărtăşit… cu lumină.
Este adevărat că în următoarele luni de administraţie a aviatorului n-am văzut revărsându-se lumina din vest. E bine că nu s-a întâmplat aşa, pentru că Agentia Fitch Ratings a confirmat vineri ratingurile pentru datoria pe termen lung în valută şi monedă locală ale oraşelor Bucureşti, Braşov, Oradea şi Buzău la ”BBB minus”, perspectivele asociate fiind negative. Cel puţin aşa informează un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, şi n-avem niciun motiv să nu-i credem pe cuvânt.
Decizia vine după ce, luna trecută, Fitch a confirmat ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negativă, aceasta fiind ultima notă din categoria „investment-grade” (recomandat pentru investiţii).

Când Fitch Ratings pune că Oradea este un exemplu negativ, cu una dintre cele mai mari rate de împrumut, BBB minus, când primarul merge ca la Ierusalim sau Mecca să se inspire ca de la un exemplu de urmat, când acelaşi primar aruncă cu noroi în administaţiile anterioare, când se tăvăleşte pe toate drumurile (asfaltate sau nu) că a moştenit o administaţie super îndatorată, giurgiuvenii ce să mai înțeleagă?
Poate ne luminează dom’ primar Anghelescu, şi ne povesteşte ce a învăţat de la administraţia din Oradea, cum e cu gradul de îndatorare, cu datoriile pe termen lung, cu investiţiile care curg gârlă… Pentru că giurgiuvenii nu cred că acolo, dom’ primar, a învăţat cum să ne îndatoreze şi mai mult, nici cum să întârzie proiectele de asfaltare, nici cum să renunţe la proiecte europene ajunse la maturitate…
De asemenea, suntem convinşi că “iluminaţii” din Oradea i-au dat opaiţul sau lămpaşul care sa-i lumineze calea de urmat pentru constituirea unui buget pe previziuni, i-au dat ghidul pentru cositul bălăriilor fără să se încalce legea administraţiei locale, etc.
Dar, se pare că dom’ primar s-a dus cu sacul la pomul lăudat de la Oradea şi, ce e mai naşpa, l-a golit la Giurgiu. Sperăm totuşi ca exemplul de “administraţie liberală de succes” de la Oradea să nu se repete şi la Giurgiu.
Noi ne-am făcut datoria şi l-am atenţionat, în cazul în care n-a citit presa naţională şi nădăjdium ca măcar să fi învăţat dom’ primar câte ceva din prolifica excursie de la Mecca liberalismului.
Iadu Michiduţă