Culisele “bâlciului gratuit oferit de municipalitate pentru giurgiuveni”

Motto: Dacă-i bâlci, bâlci să fie
Am aflat (din două surse) că spectacolul oferit giurgiuvenilor cu ocazia bâlciului tradițional de Sf. Maria ar fi fost gratuit. Adică, societatea care a organizat bâlciul “a cheltuit miliarde” și că scena, sunetul, luminile, plata artiștilor, au fost “pe barba” societății respective… Așa a declarat (în două reprize), domnul Virgil Pețanca, directorul Centrului Cultural “Ion Vinea”.
Iată cele două declarații (în cadrul aceluiași interviu de 3 minute) ale domnului Pețanca:
R: Cine este organizator aici?
V. Pețanca: Eu, cu acel partener care vine gratuit cu tot ce este aici: scenă, artiști – ca să înțeleagă și giurgiuveanul de rând că Giurgiu nu are bani să își permită să facă treaba asta…
(Peste 60 sec.)
V. Pețanca:  Acest partener care vine gratuit și care aduce scenă, sunet, lumini, artiști, ceea ce costă miliarde, pe noi nu ne costă nimic, poate să închirieze spațiul pe care noi i l-am dat în administrare o săptămâna sau două zile cu acest scop.
Iar, dintr-o postare de pe contul de facebook al Primăriei aflăm că:
“Ca în fiecare an, în vederea desfășurării acestor activități, Primăria municipiului Giurgiu a dat terenul în administrare organizatorilor, implicarea financiară a municipalității fiind zero.”Numai că, surpriză! Scena, sunetul și luminile sunt ale Primăriei, mai exact sunt achiziționate printr-un proiect cu fonduri UE de către Direcția Administrare Active din Proiecte cu Finanțare Europeană (DAAPFE). Proiect cu care domnul primar Anghelescu nu prea a fost de acord, astfel că acesta (proiectul) s-a derulat doar pe jumătate – s-a achiziționat scena cu instalațiile de sunet și lumini, iar pentru restul proiectului, Primăria, evident, nu a avut bani…Conform proiectului, o perioadă de trei ani, scena (sau orice achiziție prin proiect) “nu poate produce bani”, nu poate fi închiriată, etc.
Să înțelegem că Primăria, prin Centrul Cultural “Ion Vinea” a acționat pro bono și au ajutat o biată societate privată să organizeze un spectacol de pe urma căruia a avut un beneficiu “de miliarde”?Cum rămâne cu declarațiile domnului Pețanca, cum că firma parteneră organizatoare a bâlciului, cu spectacol cu tot, “vine cu scenă, sunet, lumini și artiști, pentru care plătește miliarde”, pentru că, nu-i așa, “municipalitatea nu are bani” ?

Mai mult, a avut cineva oarece beneficiu in urma acestei „afaceri”?
Iadu Michiduță