Doua zile de muzica populara – “Pe marginea Dunarii”

Doua zile de muzica populara – “Pe marginea Dunarii”
Doua zile de muzica populara – “Pe marginea Dunarii”

Festivalul national concurs de interpretare “Pe marginea Dunarii”, ajuns la cea de-a 28 -a editie, s-a derulat si in acest an, vineri si sambata, 7- 8 septembrie.

Organizat, ca de obicei, de catre Consiliul Judetean, prin Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Giurgiu si Consiliul local, prin Centrul Cultural Local „Ion Vinea”, festivalul a reunit in acest an solisti din Arges, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iasi, Mehedinti, Neamt, Prahova, Tulcea, Valcea, dar si din Cernauti (Ucraina). Conform regulamentului concursului, toti solistii au interpretat cate doua cantece populare, fiind acompaniati de Ansamblul de cantece si dansuri populare „Doina Dunarii”, a carei conducere muzicala a fost asigurata de Stefan Stoica si Florentin Feraru, iar cea coregrafica de Velicu Pordan.  In ambele zile, pe scena au urcat artisti consacrati de muzica populara: Stefania Rares, Georgel Nuca, Polina Gheorghe, Ion Dragan, Georgeta Nichifor, dar si solistii giurgiuveni precum Mariana Simion si Ion Ghiripuci.

Ca in fiecare an, soarta concurentilor a fost decisa de un juriu de specialitate. Presedintele juriului a fost si in acest an prof. Aurel Mustatea conferentiar universitar, caruia i s-au alaturat etnomuzicologul Stefan Carapanceanu, solistul vocal si redactorul muzical Radio Antena Satelor, Polina Gheorghe, solistul vocal si realizatorul de emisiuni folclorice Georgel Nuca, economistul Dumitru Gavrila, vicepresedinte al CJ Giurgiu, inginerul Elena Toaderu, seful Serviciului de Invatamant din cadrul Primariei Giurgiu si managerul Centrului Cultural Ion Vinea, dirijorul Orchestrei “Valahia”, Virgil Petanca.
Cei mai buni solisti au fost recompensati cu premii in bani si diplome, iar cel care a obtinut trofeul festivalului a fost tanarul Grigore Gherman din Cernauti. Clasamentul a fost urmatorul:

Locul I –Duica Carmen – Gorj

Locul II- Apatrachioaie Ionut- Hunedoara

Urlea Iulian-Giurgiu

Burlibasa Marcela- Tulcea

Locul III –Sarbu Diana- Bacau

Andrei Ionut-Valcea

Lazar Ionel-Teleorman

Mentiune- Chiriac Ina- Iasi

Dumitru Gavrila, membrul al juriului, a finantat in nume propriu trei premii. Este vorba despre doua premii de popularitate – Paun Stelian din Giurgiu si Banica Madalina din Prahova si un premiu special al juriului- Gavrila Pandurescu Catalin din Olt.