DSVSA Giurgiu – Când începe vaccinarea antirabică a câinilor și a pisicilor

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu informează populația județului că în perioada octombrie 2022 – decembrie 2022, în conformitate cu prevederile Ordinului A.N.S.V.S.A. nr.35/2016, se desfășoară campania de vaccinare antirabică a carnasierelor domestice (câini și pisici). Costurile de vaccinare sunt suportate de la Bugetul de Stat în cazul câinilor, iar în cazul pisicilor trebuie suportat de către proprietarii acestora.
Proprietarii și deținătorii de câini și pisici au următoarele obligații:
– să prezinte și să contenționeze animalele pentru efectuarea vaccinării antirabice;
– să dețină un carnet de sănătate al animalului, în care să se evidențieze acțiunile imunoprofilactice antirabice, iar în cazul lipsei/ pierderii acestuia, un carnet de sănătate va fi emis de către medicul veterinar care efectuează vaccinarea;
– să respecte dispozițiile Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu privind interdicţiile de mişcare a câinilor în afara curţilor;
– să anunțe imediat medicului veterinar orice mușcătură produsă la om de către câinii aflați în proprietatea sau îngrijirea lor, precum și orice modificare a comportamentului acestora.
Nerespectarea dispozițiilor cu referire la vaccinarea obligatorie a carnasierelor domestice, prevăzute de legislația în vigoare, se sancționează contravențional cu amendă de la 1.000 la 3.000 lei.
Concomitent cu vaccinarea carnasierelor domestice va fi demarată și acțiunea de vaccinare antirabică la vulpi, prin distribuirea manuală de momeli vaccinale antirabice.
Acțiunile de vaccinare se înscriu în strategia de prevenire, supraveghere, control și eradicare a turbării (rabiei) pe teritoriul României aprobată prin HG 55/2008 și beneficiează de sprijinul financiar din partea Uniunii Europene (Deciziei Comisiei SANTE/ VP/ 2020/ RO/ S12.823617), Ordinul ANSVSA 35/2016 *actualizat*.
Pe această cale facem apel la sprijinul populației pentru buna desfășurare a campaniei, scopul final fiind acela de a păstra indemnitatea județului Giurgiu pentru rabie.