Eurodeputatul PNL – PPE, Dan Motreanu: “Solicităm punerea în aplicare a legislației UE privind bunăstarea animalelor de fermă”

Eurodeputatul PNL – PPE, Dan Motreanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (ENVI) a Parlamentului European, a precizat într-o postare pe contul său de facebook, că, comisia din care face parte va solicita statelor UE să susțină, inclusiv prin intermediul programelor naționale de sprijin, agricultorii care aplică, în mod voluntar, practici mai stricte pentru protecția animalelor.
“Este vorba despre un proiect de aviz la care lucrăm în Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (ENVI) a Parlamentului European, pentru punerea în aplicare a legislației UE privind bunăstarea animalelor de fermă.
Odată cu adoptarea strategiei „De la fermă de la consummator”, UE și-a propus să consolideze legislația privind bunul tratament și sănătatea animalelor, cu scopul de a stabili o serie de cerințe clare, ce vor trebui să fie aplicate corect și uniform peste tot în Uniune. Astfel, se va revizui legislația privind bunăstarea animalelor, inclusiv în ceea ce privește transportul și sacrificarea animalelor, pentru a o alinia la cele mai recente dovezi științifice. Totodată, se va elabora o etichetă UE, aplicabilă pe produsele alimentare, care va indica gradul de bunăstare al animalelor, o măsura susținuta de marea majoritate a cetățenilor UE”, a precizat europarlamentarul PNL – PPE.
Dan Motreanu este convins că, în cadrul avizului menționat, se va solicita organizarea de schimburi periodice cu reprezentanți ai autorităților naționale, asociații ale agricultorilor și experți în domeniul agricol cu privire la bunele practici și posibile îmbunătățiri în domeniul bunului tratament al animalelor.
“Transferul de cunoștințe în acest domeniu este foarte eficient, în pofida costurilor reduse pe care le implică și trebuie aplicat în practică mai rapid.
O bunăstare a animalelor superioară îmbunătățește sănătatea animalelor și calitatea produselor alimentare și reduce nevoia de medicație”, a mai precizat europarlamentarul Dan Motreanu.