Implementarea la nivel local a Planului de Actiune pentru Energie Durabila

Implementarea la nivel local a Planului de Actiune pentru Energie Durabila
Implementarea la nivel local a Planului de Actiune pentru Energie Durabila

Miercuri, 12.09.2012, in sala de sedinte a Primariei Municipiului Giurgiu a avut loc prima intalnire de lucru in cadrul proiectului „Construirea capacitatii institutionale si lectii de invatat pentru institutionalizarea politicilor de energie durabila in operatiunile municipalitatilor (Infratirea verde).

Municipiul Giurgiu a semnat in data de 12.05.2011 scrisoarea de intentie pentru a fi partener in proiectul sus mentionat alaturi de alti noua parteneri din Grecia, Spania, Belgia, Danemarca, Slovenia, Bulgaria, Italia. Acest proiect va fi finantat prin Programul Energie Inteligenta Europa 2011 (IEE 2011 ) si perioada de derulare va fi de doi ani: aprilie 2012 –  martie 2014.

Obiectivul principal al proiectului este de a realiza la nivelul municipalitatii Planul de Actiune pentru Energie Durabila (PAED), document obligatoriu pentru semnatarii Conventiei Primarilor, la care municipalitatea Giurgiu a aderat in anul 2008. Scopul PAED este asigurarea implementarii pe termen scurt si mediu a politicilor locale privind masuri de eficientizare a utilizarii resurselor la nivel local, de introducere a surselor de energie regenerabila, de dezvoltare de programe locale si actiuni destinate reducerii consumurilor de energie in sfera serviciilor comunitare de utilitati publice, in cladirile publice si in blocurile de locuinte. Planul va cuprinde masurile propuse, institutia, departamentul sau persoana responsabila de realizare, calendarul (start-scop, repere majore), estimarea costurilor si a finantarii, economia de energie estimata/cresterea productiei de energie regenerabila, reducerea emisiilor de CO2, iar realizarea acestora va fi monitorizata din doi in doi ani.

Liderul proiectului este Uniunea Regionala a Municipalitatilor din Attica, Grecia (PEDA).

La eveniment au participat din partea municipalitatii viceprimarul Alexandru Vladu si Afrodita Gradinaru – managerul proiectului, reprezentantii proiectului Mircea Ghitulescu – consultant in eficienta energetica si Mariana Barbuta – expert tehnic in consultanta energetica, care vor elabora Planul de Actiune pentru Energie Durabila. La intalnire au mai fost prezenti si reprezentanti ai unor institutii giurgiuvene care vor face parte din colectivul de lucru si care vor furniza toate informatiile necesare realizarii acestui proiect privind emisiile de dioxid de carbon.

Valoarea totala aprobata a proiectului pentru municipiul Giurgiu este de 47. 402 Euro, din care, 159. 984 lei (35. 552 Euro) fonduri nerambursabile de la IEE – 75% din valoare proiect, 53. 325 lei (11. 850  Euro) fonduri de la bugetul local – 25% din valoare proiect.