In Giurgiu e liniște…

In Giurgiu e liniște. Si e bine. Niciun fir de praf, niciun șantier deschis, e o atmosferă patriarhală. Păsărelele cântă, vegetația a pus stăpânire pe urbe, iar cetățenii sunt mulțumiți și duc un trai tihnit în acest areal rustic. Vorba regretatului Băieșu, “Nu există să existe cetățeni cu fețe triste”
La noi se trăiește între două mari evenimente tradiționale: zilele orașului (23 aprilie) și bâlciul de Sf. Maria (15 august).
Municipalitatea a intrat în ritmul orașului – ce rost ar avea să se tulbure liniștea patriarhală a urbei cu proiecte, cu fonduri UE, cu fraze îmbârligate care să streseze și să cuprindă cuvinte grele: “fonduri structurale”, “finanțări europene”, “PNRR”, “apeluri de selecție”, etc. Toate astea ar strica feng shui-ul și karma cetățenilor…
Apropo! In data de 2 august 2021, edilul șef ne transmitea pe calea presei centrale (www.digi24.ro ) că nu mai vrea să acceseze bani de la UE. Că e complicat, trebuie cofinanțare, implicare… E greu.
(https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/piedici-in-calea-finantarilor-europene-primarul-care-nu-mai-vrea-sa-acceseze-bani-de-la-ue-1618677).Intre timp, alții, edili șefi fără splină, din orașele patriei, s-au strofocat să finalizeze proiectele în derulare, să pregătească alte proiecte pe PNRR, pe Anghel Saligny, pe alte axe de finanțare. Să stea în bloc starturi și la o adică, să sară la gâtul finanțărilor.Pe 16 mai 2022, în prima zi de deschidere a apelurilor pe componenta “Fondul Local” au fost depuse 784 de cereri de finanțare. Giurgiu nu se regăsește p’acolo. Noi avem… liniștea noastră, nu ne băgăm cu toți, nu ne înghesuim.
(https://www.fonduri-structurale.ro/stiri/28828/pnrr-784-de-cereri-de-finantare-depuse-in-prima-ora-de-la-deschiderea-apelurilor-pe-componenta-fondul-local)Incepând de ieri, 30 iunie, până pe 30 iulie se pot depune cereri de finanțare pe apelul pentru construcția de creșe finanțate prin PNRR.
Stăm liniștiți, statistica spune că în Giurgiu, demografia este în scădere, că giurgiuvenii pleacă spre alte zări. Mai bine ne ocupăm de… cimitire.Ca să nu mai spunem de marea minciună rostogolită de edilul șef al municipiului, care înainte de a deveni primar (în campania electorală) spunea că are niște prieteni pe la Capitală, care-i vor face decontaminarea gratuită la sit-ul din platforma I. A revenit apoi de câteva ori la subiect, ultima dată spunând că a alocat o suma considerabilă unei firme (o fi a prietenilor lui din București?) doar să facă analiza sitului care trebuie decontaminat și unde va trona Marele Parc Industrial.In timp ce finanțările cu bani UE îl așteaptă înca… după colț.
Ah, uitasem, Primăria nu are bani…
In Giurgiu e liniște. Niciun fir de praf, niciun șantier deschis, e o atmosferă patriarhală. Păsărelele cântă, vegetația a pus stăpânire pe urbe, iar cetățenii sunt mulțumiți și duc un trai tihnit în acest areal rustic.
Iadu Michiduță