În timp ce școlile se închid din cauza frigului, primarul Anghelescu apelează… la înțelegerea giurgiuvenilor

”În momentul de față este criză de gaz la nivel mondial. Noi am avut contract până în la 1 octombrie, însă încă din septembrie am încercat să cumpărăm gaz, numai că prețul care ni s-a oferit era de patru ori mai mare. Sperăm că vom rezolva această situație până la 1 noiembrie, motiv pentru care apelăm la înțelegerea giurgiuvenilor (…) Suntem într-o situație dramatică, dar este situația la nivel național”, asta a declarat primarul Anghelescu, într-un interviu la o televiziune online.
Primarul a mai declarat că “a pus deoparte” un million de lei (10 miliarde de lei vechi), cităm, “pentru a veni și eu în întâmpinarea lunilor friguroase care vor începe de la 1 noiembrie”. Ca și cum le-ar face un hatâr giurgiuvenilor…
Domnule primar, vă dăm un exemplu de bună practică: Ce fac pensionarii să cumpere lemne pentru iarnă? În vară merg la CAR Pensionari, fac un credit pe un an, cumpără lemne când sunt ieftine și își asigură căldura.
Ce a făcut Primăria?
A primit 4 milioane de lei (40 de miliarde lei vechi) în luna septembrie (cote defalcate TVA), a primit “cadoul” de 5 milioane de lei (50 de miliarde lei vechi) din fondul de rezerva al Guvernului (special pentru primăria liberală), adică 90 miliarde lei vechi în mai puțin de o lună.
Mai mult, Primăria avea și are posibilitatea să ia credit în condiții avantajoase, fără garanții de la Trezorerie, pentru asigurarea gazului necesar încălzirii orașului.
Dar domnul Anghelescu a considerat că merge mai bine cu placa stricată, “nu avem bani!, avem datorii!.
În iarna 2017/ 2018, ministrul de finanțe de atunci de la “ciuma roșie”, Eugen Teodorovici, nu a mai dat niciun ban primăriilor pentru încălzire, în schimb a asigurat tuturor Primăriilor surse pentru credit, astfel că spitalele, școlile, grădinițele și instituțiile publice sau populația, au avut căldură.
Acum suntem în prag de an 2022 și Primăria nu găsește soluții…
Poate vă întrebați unde se duc banii?
Păi, doua milioane de lei se duc la prietenul Liber Trans, sub formă de subvenție pentru transportul elevilor, în timp ce autobuzele stau abandonate în Zona Liberă.
Mai mult, contractul de șase ani cu Liber Trans este expirat, însă este prelungit prin voința primarului – afirmație dovedită în expunerea de motive a primarului privind necesitatea prelungirii contractului.În timp ce pentru încălzire “a pus deoparte” doar un million de lei (10 miliarde), bani care nu ajung nici pentru asigurarea combustibilului pentru o lună de zile.
Există și o Hotărâre de Consiliu Local pentru gratuitățile de transport oferite elevilor… De ce se plătește operatorul de transport din surse proprii, din moment ce banii vin de la Guvern?Contractul de delegare cu operatorul de transport a fost pe 6 ani (05.06.2015 – 04.06.2021). Acum, acest contract este expirat, dar, prin actul adițional din 20.05 2021 s-a discutat modul de decontare al subvențiilor nu și prelungirea contractului…
Ce a stat la baza prelungirii contractului, când avem societate funcțională, cu doi directori platiți, dar și 13 autobuze ultraperformante lăsate de izbeliște?
Iată un calcul simplu:
120.000 lei pe lună subvenții pentru pensionari… Număr de luni până la sfârșitul anului = 2. Suma necesară = 240.000 lei. De ce este nevoie de 2.000.000 lei către subvenții transport?
Nu credem că s-au efectuat cheltuieli fără prevederi bugetare pentru că asta ar fi o problemă penală (angajarea de cheltuieli fără prevederi legale).
Repetăm întrebarea: De ce, domnule primar, sunt necesare 2 milioane de lei pentru subvenții la transport pentru 2 luni, iar pentru încălzirea școlilor, a spitalului, a instituțiilor și a populației, doar suma infimă de un million de lei?

N.R. Toate materialele sunt descărcate de pe site ul Primăriei, secțiunea proiecte și Hotărâri Consiliul Local.
Ion Diaconescu