Indolență – “Năpasta” și “Deficit”-ul ar putea îngropa Primăria Giurgiu

Cu fast si voie bună, în primăvara lui 2021, Primăria Giurgiu a tăiat panglica și a făcut recepția vaporașului de pasageri, “Valahia”, botezat de edilul sef… “Năpasta”.
La eveniment, primarul Anghelescu a declarat că, “pe 23 aprilie (2021), de zilele orașului, giurgiuvenii se vor plimba cu vaporașul”. A zis, că nu-l durea gura…
Zilele orașului au trecut de două ori și vaporașul zace părăsit pe undeva pe Canalul Plantelor, în timp ce primarul Anghelescu nu a ratat nicio ieșire publică televizată în care să nu spună că vaporașul și pontonul (Năpasta și Deficit) sunt două tichii de mărgăritar ale vechii administrații și că el ar fi făcut altfel, bla, bla, bla.
N. R. Despre ce-a făcut, ne-am lămurit, nici măcar nu a fost în stare să taie panglici, atât avea de făcut tot mandatul…
Intre timp, a început să se scurteze ața, astfel că, dacă în cursul acestui an nu va pune în funcțiune “Năpasta”, va avea un mare deficit în bugetul local – adică va trebui să înapoieze banii europeni către autoritatea de management a proiectului – vreo 800.000 de euro (pentru vaporaș și ponton).
Prins la înghesuială de propria-i comoditate și lipsă de asumare, primarul Anghelescu s-a hotărât, în sfarșit să meargă pe repede înainte… înainte să fie obligat să bage mâna în visterie și să dea banii inapoi.
Nu este acesta singurul caz… Pentru proiectul care a fost câștigat, tot de fosta administrație – Casa Tineretului – sunt 90% șanse ca Primăria să piardă finanțarea, iar scheletul construcției să rămână ca o pată pe obrazul orașului, mulți ani de aici incolo.
Trotuarele din cartierul Rudari, lucrare legată de același proiect cu Casa Tineretului, sursa ruperii lanțului de iubire dintre edilul șef și viceprimarul Silviu Dumitrescu – o altă lucrare “cu cântec”, pe care Primăria s-ar putea să o deconteze tot din buzunarul cetățenilor…
Revenind la vaporaș, față de cele spuse, avem dovada că dupa un an și ceva de la achiziția navei de pasageri, abia acum se încearcă autorizarea ei pentru punerea în circulație. Deși în martie 2021, edilul spunea că vaporașul va fi pus la dispoziția giurgiuvenilor până in 23 aprilie… 2021, de zilele orașului. Acum constatăm (fără surprindere) că, practic nu s-a mișcat niciun deget pentru acest deziderat, iar concluzia nu poate fi decat una singură: edilul șef tergiversează totul, pentru că nu dorește “o năpastă funcțională” ci… un deficit al municipalității, din buzunarele contribuabililor.
Ion Diaconescu