Interviul saptamanii – Nicolae Barbu

Motto: Dumnezeu nu te intreaba niciodata câti prieteni ai avut, ci pentru câti oameni ai fost prieten.
Reporter:Haideti sa pornim de la acest truism… Pentru câti oameni a fost si este prieten Nicolae Barbu?

Interviu - Nicolae Barbu
Interviu - Nicolae Barbu

Nicolae Barbu: Când am venit in Giurgiu, in 1989, nu cunosteam pe nimeni. Am fost repartizat aici, imediat dupa facultate. Eu la Banca de Investitii, iar sotia mea la ADAS. Initial ne-am spus ca vom sta aici maximum trei ani. Gândul nostru zbura spre Constanta, Ploiesti… insa destinul nu a vrut sa fie asa. A venit Revolutia, copiii, apoi afacerea…
Revenind la prieteni, sa stiti ca chiar am multi prieteni.

Si tot atât de multi ma considera prietenul lor. Exista o reciprocitate… Mai mult de atât, imi place sa cred ca am o fire deschisa, sunt sociabil, imi place sa fiu inconjurat de prieteni, de cunostinte, si chiar sunt acceptat si adoptat in foarte multe grupuri.
Rep.: Sunteti in zodia scorpionului si inevitabil trebuie sa aveti si dusmani, sa stârniti invidii…
Nicolae Barbu: Se spune ca rudele le ai de la nastere, prietenii ti-i faci, si dusmanii vin, inevitabil. Sa stiti ca inclinatia mea spre partea spirituala a lucrurilor, spre credinta, m-a facut ca intotdeauna sa intorc si celalalt obraz. Cu o specificatie: scorpionii iarta dar nu uita. Sigur ca, nivelul de cultura m-a facut sa las de la mine si cred ca timpul le rezolva pe toate – exista o plata pentru toate.
Rep.: Sunteti in aceeasi zodie cu Traian Basescu…
Nicolae Barbu: Ne despart zece zile… La intrebarea aceasta trebuie sa raspunda omul sau politicianul din mine?
Rep.: Incercati un melanj…
Nicolae Barbu: Ca presedinte este determinat, stie ce vrea. Oamenii din aceasta zodie sunt, in general, dintr-o bucata. Daca vor sa atinga un tel, folosesc orice mijloace pentru a-l atinge. Sunt sufletisti, credinciosi si foarte sensibili, o sensibilitrate aparte care se manifesta prin trairi intense, puternice.
Rep.: Cât de greu v-a fost sa razbiti in afacere?
Nicolae Barbu: Uffff. Uite ca oftez… Nu a fost usor deloc. Am muncit foarte mult, aproape ca nu mai dormeam noptile. ªi apoi, a fost o perioada de pionierat… Am avut unsprezece ani un asociat, pe domnul Dumitru Oprea. Ei bine, am fost un norocos. Ne-am completat extraordinar de bine. El a venit cu experienta – fusese sofer de TIR in strainatate si cunostea cu ce „se manânca” economia de piata. Eu eram finantist, absolvent de ASE…. Cu toate acestea, nu a fost simplu.
Pot spune ca ne-am dezvoltat si noi ca economia româneasca – cu urcusuri si coborâsuri
Rep.: Ce-i trebuie unui investitor tânar sa inceapa o afacere si ce-i lipseste mediului de afaceri de la noi?
Nicolae Barbu: Unui tânar ii trebuie rabdare. O afacere inseamna un lucru calculat, gândit – in niciun caz inertie. Trebuie sa te bazezi pe fler, sa iei decizii rapide. Mai ales acum, in capitalismul salbatic, in care, din pacate, am revenit… Ce-i trebuie mediului de afaceri? A disparut increderea dintre oameni, iar lipsa de incredere este lucrul cel mai daunator intr-o economie de piata.
Rep.: Criza e de vina? Nu tot mediul de afaceri a creat criza?
Nicolae Barbu: Nu mediul de afaceri ci bancile. E o diferenta. Una peste alta, criza vine sa faca ordine in afaceri, se spune ca doar asa se insanatoseste societatea. Ne obisnuisem sa pescuim in ape limpezi. in momentul in care apele s-au tulburat, au aparut, inevitabil, braconierii. Care speculeaza… Ei bine, bancile sunt cei mai mari speculanti de pe piata. Am vazut acum, cum bancile „solide” s-au dovedit a fi niste colosi cu picioare de lut. Goana dupa câstiguri facile, le-a transformat in niste camatari marunti. Dintr-o data, bancile nu au mai fost motorul economiei. Au ‘amanetat” bani fara acoperire, iar acum, când sunt „crizate”, incearca sa scoata castanele din foc, sa isi revina, tot cu ajutorul nostru. Este in continuare o criza bancara…
Rep.: Spuneati mai devreme ca unui tânar, ii recomandati sa aiba rabdare… Cât?
Nicolae Barbu: In primul rând, trebuie sa vrea sa munceasca. Prima afacere sa o inceapa dupa ce a capatat ceva experienta. daca nu muncesti, nu o sa stii sa pretuiesti niciodata banul. Banii câstigati usor, se cheltuie usor… imi pare rau sa spun, dar este un adevar: Cred ca este o a doua generatie care se iroseste. Este o generatie care si-a creat falsi idoli, false exemple de urmat. Poate ca ei nu au nicio vina, poate ca sunt doar victime…Poate ca de vina suntem noi toti, societaqtea, sistemul, capitalismul salbatic de care spuneam mai devreme…
Tinerii nu trebuie sa-si piarda speranta. intotdeauna este loc de mai bine, iar cu vointa si credinta se poate trece peste orice impediment. Pentru fiecare exista un loc sub soare, exista un destin…
Rep.: Referindu-ne la tinerii din Giurgiu, care se uita spre Bucuresti sau alte capitale europene…
Nicolae Barbu: Nu sunt convins ca cei care pleaca in afara, gasesc ceea ce si-au dorit. Dar daca gresesc „traseul”, sunt tineri si pot recupera. Cât despre Bucuresti… Capitala le ofera un loc de munca mai bine platit, dar nu un trai mai bun…
Rep.: Nicolae Barbu, un om de succes in afaceri, un „tânar” politician, are tot viitorul in fata… Cum e „sa ai lumea la picioare”?
Nicolae Barbu: Se spune ca e bine sa ai banii celor bogati, dar nu viata lor… Nu este neaparat cazul meu, dar asa se spune… Numai cei care au incercat o afacere, au vazut ca nu e simplu si usor deloc.
inainte de a incheia, vreau sa va adresez si eu o intrebare… in septembrie 2010, când aveam in intentie sa infiintez o fundatie, intr-o publicatie on line ati scris un articol in care ma acuzati ca fundatia o voi folosi ca acoperire pentru scopuri politice. Va mai mentineti parerea?
Rep.: Punct ochit, punct lovit. Se intâmpla in 2010, când inca nu „functiona” Fundatia. Sigur ca in articolul respectiv era vorba de… speculatii. Care astazi nu mai stau in picioare. Actiunile umanitare si culturale patronate de Fundatia Nicolae Barbu si-au atins cu precizie de metronom, scopurile. Dar nici nu retractez nimic din ceea ce am scris in articol…

Nicolae Barbu in… cifre

Afacerea pe care o dezvolta Nicolae Barbu nu este nici mare, dar nici mica.
193 de angajati, ale caror familii depind de cât de bine este manageriata afacerea.
Cifra de afaceri a companiilor – 453 miliarde lei vechi (circa 11 milioane de euro) pe an;
TVA platit la sta 62 miliarde de lei vechi pe an;
Profit brut – 8,3 miliarde de lei vechi pe an;
Impozit pe profit – 1,28 miliarde de lei vechi pe an;
Fond de salariu – 3 miliarde de lei vechi pe luna.