Leul, in stare de soc

Leul, in stare de soc
Leul, in stare de soc

Romania este in stare de soc. Romanii care au credite in valuta (si nu numai), sunt in stare de soc. Moneda nationala este si ea în stare de soc: cursul de referinta anuntat pe 9 iulie 2012 de BNR pentru euro a atins un nou maxim istoric: 4,5275 lei. Si probabil ca va mai creste. În acelasi timp, moment istoric pentru dolar care ajunge, in aceeasi zi la 3,6848 lei. Moneda nationala pare a fi în cadere libera.

Pana unde se poate deprecia moneda nationala în raport cu euro si dolar, intr-un context politic si economic nefericit, atat in Romania cat si in Europa?

Unul dintre motivele deprecierii a fost explozia dobanzilor la care se pot împrumuta Spania (7%) si Italia (6%), situatie ce poate deveni critica pentru costurile finantarii acestor state.

In Romania, criza politica de dupa preluarea puterii de catre USL si suspendarea presedintelui Traian Basescu este principalul motiv al caderii monedei nationale.

Deoarece, în situatii de criza politica, investitorii parasesc zona si se îndreapta catre piete mai sigure. De asemenea, la depreciere a contribuit si decizia de intrare în insolventa a Hidroelectrica. Finantistii mai pun in balanta  si faptul ca investitorii isi retrag banii si transforma lei în euro, iar daca la aceasta adaugam scoaterea din tara de catre banci a unor sume importante solicitate de bancile mama pentru asigurarea cerintelor de capital, avem imaginea aproape complete a dezastrului.

Nici cu datoriile nu stam bine… BNR are de achitat la începutul lui august 2012 si noiembrie 2012 doua rate de peste 600 milioane euro catre FMI. În plus, în trimestrul patru al acestui an vom începe sa resimtim presiunea accentuata a platilor externe. Si peste 40% din datoria pe termen mediu a Romaniei este scadenta pana la finele lui octombrie 2012.

In 2013 si 2014, serviciul datoriei publice catre creditorii externi va creste la cate 1,2 miliarde de euro, pentru ca 2015 sa aduca un varf de plata, cifrat la 1,8 miliarde euro, echivalent cu 1,5% din PIB-ul actual!

Asta face obligatorie refinantarea prin noi împrumuturi si va constitui un factor esential pentru posibilitatea de a transfera catre populatie, prin salarii, pensii si ajutoare sociale, o parte din presupusa crestere economica robusta care ar urma sa se înregistreze din 2012 încolo.

Astfel, am putea ajunge sa muncim mai mult dar sa nu primim nimic în plus, toate beneficiile urmand sa fie înghitite de dobanzi.

Insa, oamenii politici par sa nu înteleaga ca mai sunt si alte prioritati în aceasta tara. Revenind la bani, intr-un scenariu “optimist”, paritatea poate ajunge la valori maxime de 4,5743 lei…

Daca însa criza politica se agraveaza nu trebuie exclusa nici chiar o valoare care sa treaca de 4,6 lei.

Este o provocare pentru BNR,  iar daca aceasta nu se va bucura de sprijinul fortelor politice pe fondul agravarii tensiunilor financiare, nu stim “pe unde vom scoate camasa”.

(Material preluat si prelucrat din ziarul “Financiarul”)