Permisul de conducere, mai greu de obtinut pentru cei ce sufera de afectiuni cardiovasculare sau diabet zaharat

permisUn proiect de act normative lansat in dezbatere publica de catre Ministerul Sanatatii prevede ca persoanele care doresc obținerea permisului de conducere auto și care suferă de afecțiuni cardiovasculare sau diabet zaharat vor putea obține mai greu dreptul de a conduce un autovehicul. Proiectul de ordin pentru modificarea şi completarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul prevede modificarea condițiilor de sănătate pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a obține dreptul de a conduce un vehicul.
Proiectul prevede ca permisele de conducere auto să fie eliberate sau reînnoite persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare numai după ce afecțiunea în cauză a fost tratată și în baza unui aviz eliberat de un medic specializat în cardiologie. Dacă situația medicală o impune, solicitantul permisului auto poate fi nevoit să efectueze un control medical periodic.
Controalele vizează afecțiuni cardiovasculare precum bradiaritmii (aritmie cu frecvență cardiacă redusă – n. red.) sau tahiaritmii (aritmie cu frecvență cardiacă mare) cu simptome de angină, implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac sau a unui defibrilator, pierdere trecătoare a stării de conștiență, operație de bypass coronarian etc.
Și persoanele care doresc eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere și suferă de diabet vor fi nevoite să anexeze solicitării un aviz medical diabetologic și să efectueze controale medicale periodice care să garanteze că pot conduce un autovehicul în siguranță.