Premii pentru elevii de la Palatul Copiilor

Premii pentru elevii de la Palatul Copiilor
Premii pentru elevii de la Palatul Copiilor

La sfarsitul lunii iunie a.c., trupa „Aschiuta”, ce activeaza la Palatul Copiilor Giurgiu si are în componenta elevi ai clasei a III-a A de la Scoala cu clasele I-VIII „Academician Marin Voiculescu” Giurgiu, a participat la doua festivaluri nationale de teatru pentru copii de unde s-a întors cu importante premii si distinctii. Elevii sunt pregatiti de actrita Geo Antoniu si prof. Luminita Dan. Astfel, la Piatra Neamt, trupa a obtinut locul I, iar la Iasi, locul II, cu piesa de teatru pentru papusi „Hansel si Gretel”, o adaptare dupa Fratii Grim. La ambele competitii, doua dintre actritele în devenire – Ana Tica, ce a interpretat rolul „Baba Cloanta” si Georgiana Dunare, ce a jucat-o pe „Gretel” -, au primit fiecare premiul special al juriului. Trupa „Aschiuta” are în componenta urmatorii elevi: Robert Mihalcea, Georgiana Dunare, Monica Peiu, Stefan Burlacu, Vlad Surcel si Ana Tica. De asemenea, afisul acestui spectacol, realizat de elevul aceleiasia clase Radu Sitaru, a obtinut locul I.

Premiul I si placheta festivalului

Asociatia Pedagogica “Educatoarea” si Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, în parteneriat cu Inspectoratul scolar judetean Neamt si Fundatia culturala “Piticot”, au organizat, în perioada 22-24 iunie, la Piatra Neamt, Festivalul de teatru al copiilor “Tinerete fara batrînete”, editia a VI-a – proiect cultural avizat de Ministerul culturii si patrimoniului national, ce a avut  drept scop “stimularea potentialului intelectual, artistic si psiho-motric al copiilor de varsta prescolara si scolara, prin valorificarea complexa a activitatilor optionale si extracurriculare”.

Concursul a cuprins patru sectiuni: arta dramatica – individual (monolog, povestire, fabula); arta coregra­fica – concurs de dans (dans de societate, balet, dans tematic); teatru / dans (spectacol de teatru, muzica si dans); arta plastica. În cadrul celei de a 4-a sectiuni a fost organizata o expozitie de arta plastica cu tema “Tinerete fara batrînete”, una de caricaturi si o alta de afise pentru un spectacol de teatru pentru copii.

Festivalul s-a desfasurat în sala Cinematografului “Dacia” Piatra Neamt, însa participantii la sectiunea „Arta dramatica – individual” au debutat pe scena Biblioteca judeteana “GT Kirileanu” Piatra Neamt, însa Gala laureatilor – cu înmanarea trofeului “Tinerete fara batrînete”, a Premiului onorific “Traian Grigoriu” si a premiilor speciale a avut loc la Cinematograful “Dacia” Piatra Neamt. În urma evaluarii unui juriu de specialitate, premiantii au primit diplome de participare, placheta festivalului si diplome cu locul castigat în urma concursului, precum si alte premii speciale constand în dulciuri si bani.

” Scopul acestui festival este sa descoperim si sa cultivam  tinere talente, dar si  sa îi educam pe elevi si prescolari ca viitori spectatori de teatru pentru ca este mare nevoie de acest lucru „,sublinia Cristina Ionescu, presedinte Asociatia Educatoarea.

Trupa giurgiuveana a fost recompensata pentru buna evolutia cu locul I si doua premii speciale – Ana Tica si Georgiana Dunare. Afisul spectacolului a fost apreciat de juriu si a primit premiul I. De asemenea, Giurgiu a mai avut un reprezentant în acest festival. Este vorba despre elevul CNIM – Bogdan Mocanu, care a concurat la sectiunea arta dramatica – individual, cu un monolog pentru care a primit premiul special al juriului.

Locul secund si doua premii speciale, la Iasi

Palatul Copiilor Iasi a gazduit în perioada 25 – 27 iunie 2012 , Festivalul National de Teatru de Papusi – Pantomima “Catalin Damian” editia a XVI-a.

La eveniment au participat unele dintre cele mai valoroase trupe de teatru de papusi si pantomima din tara, cum ar fi “ANIMINO” din Arad, “ZANEA” din Zarnesti,  “ASCHIUTA” din Giurgiu (aceasta în 2011 a obtinut locul I), “GLOBUS” din Pitesti,  “SIMBOL” din Barlad,  “RETRO CHIC” din Targu Frumos,  “MIMESIS” din Iasi, “ARIEL” din Sighisoara, “ANIMA” din Piatra Neamt, “ARLECHIN” din Botosani,  “SO TRUPA” din Iasi, “ASTERIX” din Braila,  “TOMITANA” din Constanta,  “SAPTE” din Cluj, “RIDENDO” din Tulcea, “ASTERIX” din Braila,  “VEDETA” din Chisinau. De asemenea, festivalul s-a bucurat de participarea trupei “CALIFORNIA” din Cimislia, Republica Moldova, care nu a concurat, dar a prezentat un moment inedit de pantomima.

Presedintele juriului a fost actorul Viorel Varlan – Teatrul pentru Copii si Tineret “Luceafarul” Iasi. Alti membri ai juriului: actorul Radu Ghilas -Teatrul National Iasi, lector univ. dr. Ciprian Hutanu – Universitatea de Arte “George Enescu” Iasi, redactor Gina Popa – Evenimentul Regional al Moldovei, realizator TV Loredana Iordache – TeleM.

În cadrul festivalului a fost organizat colocviul “Metode pedagogice alternative în stimularea creativitatii”, moderat de lector univ. dr. Irina Scutariu de la Universitatea de Arte “George Enescu” Iasi. Un alt punct de interes a fost reprezentat de workshop-ul pentru elevi “Tehnici de baza în arta pantomimei”, moderat de actorul Viorel Varlan.

Premiul al doilea adjudecat de trupa „Aschiuta” din Giurgiu cu „Hansel si Gretel” si cele doua speciale pentru Georgiana Dunare si Ana Tica ne confirma faptul ca micii actori sunt deosebit de talentati.

„Premiile obtinute sunt o încununare a muncii depuse pret de cateva luni”, ne marturisea actrita Geo Antoniu, profesorul de teatru. „În urma cu doi ani am realizat acest parteneriat educational între clasa la care sunt învatatoare si Palatul Copiilor din dorinta de a-i îndruma pe elevi catre teatru, fie ca vorbim de teatru de papusi sau spectacole. Rezultatele de pana acum – locul I în 2011, la Iasi si recentele premii I si II, la Piatra Neamt, respectiv, Iasi, confirma faptul ca micii actori sunt extrem de talentati”, sublinia prof. Luminita Dan.

Deplasarea a fost posibila gratie fondurilor alocate de catre ISJ Giurgiu, prin Palatul Copiilor, de Asociatia de Parinti ai Elevilor de la Scoala „Academician Marin Voiculescu” Giurgiu.