
Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) informeaza ca a fost publicat Raportul de evaluare a Romaniei privind Transparenta Finantarii Partidelor Politice adoptat de Grupul Statelor Impotriva Coruptiei (GRECO), organism al Consiliului Europei, in cadrul celei de a treia runde de evaluare, care a avut loc la Strasbourg la data de 7 decembrie 2012.
Raportul de conformitate evalueaza masurile luate de autoritatile romane pentru a implementa cele 20 de recomandari emise in Raportul celei de-a Treia Runde de Evaluare despre Romania Tema I – Incriminarile (7 recomandari) si Tema II – Transparenta finantarii partidelor (13 recomandari).
Dupa publicarea Raportului de Evaluare in martie 2011, avand in vedere recomandarile formulate in ceea ce priveste transparenta finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale, AEP a luat o serie de masuri pentru punerea lor in aplicare, drept urmare, recomandarile ii, vi si x sunt considerate ca fiind implementate satisfacator.
De asemenea, AEP a demarat consultari pentru modificarea Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale in sensul includerii in textul legal a recomandarilor formulate de Raport. Astfel, AEP a finalizat proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 334/2006 asupra finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale, l-a supus dezbaterii publice si l-a trimis, pentru avizare, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Inaintarea proiectul de modificare a Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale a facut ca recomandarile i, iii-v, vii-ix, xi-xiii sa fie considerate ca fiind partial implementate.
GRECO apreciaza ca „Daca s-ar adopta, modificarile ar umple o serie de lacune identificate in Raportul de Evaluare. In special, publicul va avea acces la situatiile financiare anuale ale partidelor politice. GRECO este deosebit de incantat sa vada ca toate recomandarile sunt luate in considerare si de faptul ca Autoritatea ElectoralaPermanenta pare sa isi consolideze progresiv pozitiasi autoritatea”. De asemnea, „GRECO apreciaza ca daca se adopta dispozitiile proiectului de lege inaintat de AEP, acestea vor spori transparenta finantarii campaniilor electorale din Romania.”
Prevederile propuse in proiectul de lege, in cazul adoptarii acestuia, indeplinesc preocuparile care stau la baza celorlalte recomandari. Avand in vedere cele de mai sus, AEP urmareste adoptarea acestui proiect intr-un termen cat mai scurt.
Romania trebuie sa prezinte informatii suplimentare privind implementarea recomandarilor ramase neimplementate pana cel tarziu la 30 iunie 2014.
Reamintim ca GRECO (Grupul Statelor impotriva Coruptiei – Group of States against Corruption) a fost infiintat in anul 1999 de Consiliul Europei in vederea monitorizarii nivelului de conformitate a statelor cu standardele anticoruptie ale organizatiei. Romania este membru fondator GRECO.