Samsø – Insula unde nu se platesc utilitatile

Samsø - Insula unde nu se platesc utilitatile
Samsø - Insula unde nu se platesc utilitatile

Locuitorii de pe micuta insula daneza Samsø nu platesc nimic pentru energia electrica si termica. Turbinele eoliene, panourile solare si instalatiile pentru valorificare biomasei asigura necesarul de energie al insulei.

Samsø a inceput sa gandeasca verde in 1997, cand Agentia daneza pentru Energie si-a propus sa foloseasca toate resursele regenerabile posibile si a lansat un concurs de proiect. Samsø a castigat si a primit fonduri pentru a construi turbine eoliene si alte instalatii pentru energie.

Populatia din Samsø este cea care detine toate turbinele de pe insula, dar si cele din larg. „Nu mai sunt tanar, asa ca ma gandesc sa ma retrag. Chiar ma gandesc sa vand ferma si sa imi construiesc o casa pe deal. Nu voi plati mai nimic pentru a o intretine”, spune un fermier din Samsø pentru Euronews.

Samsø nu este insa 100% ecologica. Feriboturile, vitale pentru populatia de aici, merg cu combustibili fosili.

Samsø este o insula daneza cu 4.000 de locuitori, intinsa pe 112 kilometri patrati. In fiecare an, in luna iunie si iulie, insula e vizitata de mii de turisti francezi, galezi si irlandezi, veniti sa culeaga zmeura.