Senatorul Robert Cazanciuc: PNL și USR PLUS spun una în opoziție și fac alta când sunt la putere!

Proiectul de lege privind desființarea SIIJ reprezintă o încercare de a prelua controlul politic asupra numirilor de procurori.
1. În expunerea de motive a legii ați afirmat că „în raport cu nevoile reale ale sistemului judiciar și ca urmare a activității SIIJ se desprind concluzii relevante în sensul desființării acestei structuri. Astfel, de la data operaționalizării sale, Secția nu a avut rezultate deosebite”, iar în declarații publice ați făcut evaluări politice și ați arătat că această structură “a fost ineficientă pentru că nu a întocmit suficiente rechizitorii”.
Prin ce instrument legal a evaluat ministrul justiției activitatea unei structuri de parchet și a ajuns la concluzia că aceasta nu este eficientă?
2. În rapoartele MCV Comisia Europeană a criticat constant numirea politică a procurorilor șefi și modificarea legilor care privesc sistemul judiciar, fără a se ține cont de avizele Consiliului Superior al Magistraturii.
De ce ați promovat acest act normativ dacă magistrații, prin CSM – organismul care asigură independența justiției potrivit art. 133 din Constituție – l-au avizat negativ, arătând că: „soluţia normativă propusă nu este însă însoţită de instituirea unor garanţii menite să dea eficienţă principiului independenţei justiţiei prin asigurarea unei protecţii adecvate a judecătorilor şi procurorilor împotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra lor”?
3. Ieri, în Senat, a fost solicitată procedură de urgență pentru acest proiect de lege. Zilele trecute am fost informați cu privire la faptul că în luna iulie vom avea o opinie a Comisiei de la Veneția asupra solicitării dumneavostră de a se pronunța cu privire la desființarea SIIJ. Recunosc că nu știu în ce procedură ați solicitat avizul, dar este foarte bine ca fost sesizat acest organism.
Nu credeți că aprobarea proiectului de lege în procedură de urgență va face ca solicitarea dumneavoastră să rămână fără obiect și să fie considerată neserioasă?