SERVICIUL JUDEŢEAN ANTICORUPŢIE GIURGIU – Activități de prevenire, dedicate Zilei Internaționale Anticorupție

Este consacrat faptul că, la data de 9 decembrie, întreaga lume sărbătorește Ziua Internațională Anticorupție. Evenimentul a fost iniţiat prin „Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei”, adoptată la New York, la 31 octombrie 2003. România a semnat Convenţia la data de 9 decembrie 2003 la Merida (Mexic) şi a ratificat-o prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004.
Data de 9 decembrie a fost stabilită ca Ziua Internaţională Anticorupţie începând cu anul 2006, prin Rezoluţia nr. 58/4 a Adunării Generale a ONU, prin care Adunarea a adoptat Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei.
Ziua de 9 Decembrie marchează promovarea principiilor etice, legalitatea, integritatea, responsabilitatea și transparența asupra propriilor acțiuni în afacerile publice și private.
Potrivit forului internațional, Ziua Internațională Anticorupție ne reamintește, în fiecare an, problematica prevenirii și combaterii corupției, fiind astfel o dovadă a faptului că se conștientizează gradul ridicat de amenințare reprezentat de corupție la nivel internațional.
De la înfiinţare şi până în prezent, Direcţia Generală Anticorupţie, în colaborare cu celelalte instituţii de aplicare a legii, s-a angrenat într-un proces constant de prevenire şi combatere a corupţiei, proces ce trebuie continuat prin eforturi constante la care trebuie să-şi aducă contribuţia atât instituţiile statului, cât şi cetăţenii, în sensul de a lua atitudine şi de a sesiza de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unui funcţionar public în fapte de corupţie.
Cu ocazia aniversării acestei zile, Direcția Generală Anticorupție se prezintă ca o instituție ce continuă să acționeze cu fermitate în domeniul prevenirii și combaterii corupției în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne, dar și a celorlalte categorii de funcționari publici.
Cu prilejul Zilei Internaţionale Anticorupţie, Direcţia Generală Anticorupţie îşi reafirmă intoleranţa față de faptele de corupţie şi încurajează un comportament corect care să corespundă motto-ului nostru instituţional „Integritate pentru credibilitate”.În contextul sărbătoririi Zilei Internaționale Anticorupție – 9 decembrie, ofițerii din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Giurgiu au derulat mai multe activități preventive, care au debutat în ziua de 6 decembrie, Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, prilej cu care au fost difuzate în mass media locală imagini fotografice, cu tematica ,,Moșul Anticorupție”, având ca scop promovarea unor concepte educaționale și conștientizarea valorilor etice fundamentale încă de la vârste fragede.
De asemenea, a fost promovat un spot audio, cu scopul mediatizării liniei telefonice Call Center Anticorupție, cu sprijinul postului de radio Kiss FM Giurgiu, iar la televiziunile din municipiul Giurgiu a fost difuzat un videoclip de prezentare a Serviciului Județean Anticorupție Giurgiu, ambele materiale fiind realizate la nivel local, cu resurse proprii.
În ziua de 08.12.2021, în continuarea campaniei ,,M.A.I. etic, M.A.I.” integru, cu sprijinul I.T.P.F. Giurgiu, s-a desfășurat o activitate preventivă, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu Rutier, iar cu această ocazie au fost distribuite materiale de informare specifice domeniului de activitate, cu mesajul „Integritatea, un câștig al tuturor!” și au fost prezentate aspecte referitoare la consecințele implicării în fapte de corupție, încurajându-se semnalarea unor astfel de infracțiuni, prin apelarea liniei telefonice gratuite Call center Anticorupție 0800.806.806, la care pot fi sesizate faptele de corupție.Tot în cadrul campaniei sus-menționate, astăzi, 9 decembrie, s-au derulat activități preventive pe raza municipiului Giurgiu, în proximitatea sediilor structurilor locale M.A.I., în vederea creșterii numărului de persoane (personal M.A.I. și cetățeni) informate/conștientizate cu privire la reacția la corupție.
Activitatea s-a desfășurat cu sprijinul unor reprezentanți din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Giurgiu și Inspectoratului Județean de Jandarmi Giurgiu, fiind distribuite cetățenilor materiale de informare specifice.
În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre și toate persoanele care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie în care poate fi implicat personalul M.A.I., avem oricând la dispoziție linia Call center anticorupţie – 0800.806.806, număr ce poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă.
Reamintim că, la nivel local, Direcția Generală Anticorupție este reprezentată de Serviciul Județean Anticorupție Giurgiu, al cărui sediu se află în municipiul Giurgiu, str. Călugăreni, nr. 26, telefon/fax 0246/202.784, e-mail: giurgiu.dga@mai.gov.ro.