Decorat trei ani consecutiv de misiunea ONU in Kosovo (in anii 2000, 2001 si 2002), a primit si Ordinul National „Pentru Merit” in grad de cavaler, comisarul sef Teofil Parasca a fost numit sa aduca pacea „sub maslinii” de la Giurgiu. El este imputernicit pentru sase luni sa conduca Inspectoratul Judetean de Politie…
Jovial, iscoditor, incearca sa „prinda” din mers viata municipiului si judetului.

Abia daca are doua luni „de baut apa din Dunare” si deja au inceput sa circule legende cu si despre el…
Reporter: Prima impresie despre Giurgiu?
Teofil Parasca: Un oras cochet, dar sarac, intr-un judet sarac. Bizar, pentru ca exista potential. Multe, foarte multe autoturisme cu numere de inmatriculare bulgaresti… Acum m-am mai obisnuit, insa in primele zile, aveam impresia ca sunt turisti bulgari…
Rep: Ati fost medaliat trei ani consecutiv de ONU, si ati primit Ordinul National „Pentru Merit” in grad de cavaler… Ce fapte de vitejie ati facut in Kosovo?
Teofil Parasca: Am ajuns in Kosovo imediat dupa incetarea bombardamentelor, la formatiunea de investigatii speciale… Am investigat circa 200 de cazuri de omor din timpul si de dupa ostilitatile din provincie. Am carat cadavrele la morga la care nu aveam nici curent, nici personal… Ulterior am ajuns pe pozitia de sef al Serviciului de Selectie al noii politii kosovare, desi nu era prevazut sa fie un roman aici. Asta mi-a atras a doua decoratie. Dupa, am fost primul ofiter activ de politie din Romania cu grad inferior, care a lucrat pentru Organizatia de Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).
in legatura cu eroismul pe care l-am probat si care mi-a atras decorarea de catre statul roman, nu pot sa va relev multe amanunte acum, dar este vorba de ceva care exceda atributiile mele ca si ofiter de politie, dar nu cele de cetatean roman. Modul in care m-am ocupat de acest subiect a facut sa fiu nominalizat si selectat ulterior de catre Presedintia Romaniei pentru decorare, iar colegii mei din tara, au fost convocati sa fie alaturi de mine la acest eveniment.
Negocieri cu glont pe teava
Rep: Cat de greu v-a fost sa stati in Kosovo atata timp, departe de prieteni, de familie…
Teofil Parasca: in prima perioada a fost mai usor, nu aveam copii… Ulterior, cand a venit pe lume fetita mea, mi-a fost din ce in ce mai greu… Daca inainte imi asumam riscuri fara sa ezit, am inceput sa imi asum riscuri cu mai multa maturitate. in general, actiunile aveau loc noaptea, iar de regula, discutiile incepeau cu o teava de arma la o palma de fata mea… Trebuia sa stii bine in ce limba deschizi discutia si sa stii bine cat de incet trebuie sa dai la o parte teava pustii, iar in final, sa stii bine cum conduci discutia ca sa nu esuezi… Erau chestiuni care se intamplau cel putin o data la luna… Plus precautiile ca sa nu treci peste vreo mina plantata in calea ta… Plus, sansa… Daca soarta este de partea ta, scapi, daca fortezi soarta nu stii ce se intampla… probabil ca experienta te poate ajuta, dar tot experienta te ajuta sa nu fortezi norocul in situatii tensionate. Am avut sansa, roman fiind, sa avem un plus de incredere de la cetatenii din Balcani, indiferent de etnie, intrucat ne-am demonstrat impartialitatea de la bun inceput.
Metode neconventionale, dar legale
Rep: Revenim la Giurgiu si il intreb pe politistul Teofil Parasca: ati facut o scanare, o evaluare a situatiei infractionale?
Teofil Parasca: inca sunt in proces de evaluare. O opinie consolidata nu mi-am formulat inca. Am constatat ca sunt si unele probleme, dar nu de fond, iar colegii mei au implementat primele masuri dispuse de mine, de o maniera care pot sa spun ca ma satisface. Veti constata ca imaginea politistului de ordine si siguranta publica va fi semnificativ schimbata. Nu sunt la Giurgiu pentru un premiu de popularitate, nu imi pun problema ca sunt iubit sau urat, vreau sa fiu respectat si imi voi face datoria dupa rigorile legale, personalizate putin cu stilul meu, care poate aduce un plus fata de ce a existat pana acum in materie de conducere a unei institutii a statului Roman.
Rep: Nu va temeti ca metodele dumneavoastra, pigmentate cu… neconventional vor fi interpretate si vor aparea atacuri sau lovituri sub centura?
Teofil Parasca: Stiu ca vor aparea si atacuri, insa vreau sa-i dezamagesc din start pe „atacatori”: nu sunt interesat decat de ceea ce este real, pozitiv si constructiv. Daca sunt minciuni despre mine, va anunt ca nu sunt interesat si nu sunt afectat. Tot ce este constructiv si mi se aduce la cunostinta, va fi tratat de mine cu maxima seriozitate. Daca nu am sprijinul cetatenilor, al cetatii, efortul meu nu se va opri, insa nu va fi la fel de bine transformat in situatii benefice tuturor, cu un plus de siguranta publica.
O astfel de situatie poate atrage si investitori, pentru ca acestia nu vin sa-si investeasca banii intr-un loc in care pot fi victimele unor infractiuni.
Politist deghizat in… politist
Rep: Circula o „legenda”, cum ca dumneavoastra mergeti deghizat in diferite medii… Este o metoda veche de cand lumea pentru strangerea de informatii… cat adevar este aici si cat de „ortodoxa” este metoda?
Teofil Parasca: Da, se stie deja ca umblu deghizat. Asa este… Este un mod in care ma lamuresc, se stie ca eu conduc echipele operative in cele mai dificile cazuri. Se stie ca aplic metode neconventionale din punct de vedere al reglementarilor, dar care folosesc metode absolut si total legale, pentru a realiza constatarea de infractiuni, mai ales in flagrant. Daca unele metode pe care le-am folosit pana acum nu vor fi eficiente, voi inventa altele, pentru ca, nu-i asa, nemasurata este imaginatia oamenilor legii in a combate faradelegea. Ceea ce fac eu nu am pretentia ca este ceva original: eu aplic ceea ce am vazut ca se practica in alte tari. Ca sa nu mai vorbesc ca metoda deghizarii este folosita din cele mai vechi timpuri. Nu este o activitate artistico-culturala, ci este o metoda de munca.
Clanurile nu au viata buna… Sfatul politistului: rabdare si… tutun
Rep: in cazul uciderii baschetbalistului american la Giurgiu a curs multa cerneala, s-a facut multa valva. Acum s-a asternut tacerea. Cetatenii sunt oarecum dezamagiti, dar si frustrati. Au senzatia ca in acest caz, „s-a pus batista pe tambal”…
Teofil Parasca: in aplicarea legii apar situatii, in principal de trei feluri: cele in care s-a incalcat legea, se constata, exista autorii, totul este clar, nu este nicio problema, aplicarea legii functioneaza, se ajunge repede la rezultat. Exista situatii mai laborioase in care procesul de incalcare a legii s-a produs pe parcursul unui timp mai indelungat si unde nu exista suportul probator. Actiunea este mai de durata in aceste cazuri. Mai exista alte situatii, cand se lucreaza laborios la nivel de cooperare intre mai multe institutii sub coordonarea procurorilor. Aici se lucreaza intr-un interval de timp, la proportia istoriei foarte mic, dar la proportia asteptarii cetateanului, foarte mult. in acest moment eu solicit rabdarea opiniei publice, rabdare care se bazeaza pe ceea ce se vede in formula in care politia lucreaza in ultima perioada de timp.
„Geaba-i vrere si dorinta, daca nema putirinta”
Rep: Pentru ca ati adus vorba de cooperare… Cat de bine conlucrati cu Politia locala din Giurgiu?
Teofil Parasca: Romanii de pe Valea Timocului au o zicala, „Geaba-i vrere si dorinta, daca nema putirinta”… Personal, le voi acorda tot sprijinul, dar consider ca au nevoie sa faca un efort major in profesionalizare. Politia nu inseamna a prinde un cetatean cu o roata pe spatiul verde si a-l amenda cu zece milioane… inseamna si interventii la urgenta, si semnalarea cu profesionalism a unor probleme de natura criminala, care dupa aceea trebuiesc probate, inseamna si forta si barbatie in abordarea la flagrant a unor situatii. in aceasta idee, formula de acum la nivelul intregii tari, din punctul meu de vedere, nu este de asa natura incat politia locala sa poata face fata, chiar daca printre politistii locali sau la nivelul comandantilor exista profesionisti pe care-i respect si apreciez. Solutia este o formula de profesionalizare, inclusiv prin infuzie de capital uman de la politia nationala. Am sustinut si sustin ca sefii politiei locale trebuie sa fie functionari publici cu statut special – politisti nationali activi. Altfel, nu au ascendentul moral de a conduce o forta de politie eficienta.