Un vis mai aproape de realitate

În urmă cu 9 ani, ca ministru al justiției, lansam public conceptul Cartierului Justiției. Astăzi am primit o uriașă veste:
Consiliul Local al Sectorului 3 a aprobat planul Urbanistic de Detaliu – Obiectiv de utilitate publică: Cartierul pentru Justiție. În baza acestei hotărâri vor începe anul viitor lucrările efective de transformare a unei gropi de câteva hectare din inima Capitalei, într-unul dintre cele mai ambițioase proiecte de regenerare urbană din lume, după cum au subliniat reprezentanții Băncii Mondiale, finanțatorii proiectului.
Proiectul își propune edificarea unui spațiu urban care să ajute justiția să își realizeze funcția socială și prin intermediul unor sedii care să permită o administrare de calitate și cu celeritate a actului de justiție, realizat de magistrați conștienți de uriașa sarcină primită din partea societății: împărțirea dreptății!
Actul de justiție nu se poate realiza în foste sedii ale securității, în foste unități militare, cămine de nefamiliști sau în foste magazine universale.
Solemnitatea unui palat de justiție are menirea de a-i da cetățeanului o primă formă de încredere că se află în locul potrivit, cu oamenii cei mai bine aleși și pregătiți pentru a-l asculta și a împărți dreptatea lumească, așa cum se poate desprinde ea din cele peste 15.000 de acte normative în vigoare în Romania de astăzi.
Îmi amintesc mica sală de judecată în care intram ca procuror de ședință în urmă cu mai bine de 25 de ani, unde toata lumea părea că nu are altă dorință decât să scape de acolo și să poată respira aer curat la propriu și la figurat. Priviți Guernica, celebrul tablou de război al lui Picasso, și o să înțelegeți cam ce se citea mai ales în privirile celor care se aflau pentru prima data într-o instanță.
Curtea de Apel București, instanțe de sector, parchete mai mici sau mai mari, CSM, școlile de pregătire a magistraților și grefierilor, sub frățeasca vecinătate a avocaților, vor forma un spațiu public care să nu strivească cetățeanul, ci să-i permită să privească, fără teamă, dincolo de sălile pașilor pierduți, iar Înalta Curte de Casație și Justiție să poată să revină acolo unde îi este locul: Palatul Justiției!
Știu că puțini oameni au crezut la început în proiect, dar și că mulți au fost dezamăgiți că nu se realizează mai repede, în timpul vieții lor profesionale. Au fost însă nouă ani de muncă fără întrerupere pentru a desțeleni juridic fiecare bucățică de pământ, de a găsi cele mai noi și adecvate soluții de urbanism și arhitectură, de pregătire a legislației care să permită responsabilizarea, dar și armonizarea necesităților unui număr mare de instituții judiciare. Gânduri de recunoștință merită Ministerul Dezvoltării cel care deține cea mai mare parte a terenului în numele statului român.
Au fost și încă mai sunt decidenți sau tehnicieni care au ales să trateze acest proiect în registrul unor dispute politice absurde care nu au legătură cu interesul urbei sau al unor dispute profesionale fără sfârșit despre cele mai bune soluții. Toate aceste interese sau orgolii au făcut ca de mai bine de 30 de ani să nu putem nici măcar demola fundațiile a ceea ce era planificat să fie locul de organizare a spectacolelor Cântarea României și să menținem un sentiment al neputinței care pe mulți i-a făcut să ia drumul bejeniei.Din fericire s-a lucrat cu cei mai buni:
• Universitatea de arhitectură Ion Mincu pentru alegerea celei mai adecvate locații – și mulțumesc nu puținilor arhitecți care au sprijinit și au crezut în acest proiect-,
• Banca Mondială, asistată de reputata firma de consultanță Ernst&Young pentru a demonstra viabilitatea și sustenabilitatea proiectului, al cărui concept general a fost realizat de compania americană GENSLER, cea mai mare firmă de arhitectură din lume.
Felicitări
Ministerul Justiției, în special echipei DIPFIE, pentru determinare și încăpățânare, indiferent de cine a fost condus,
felicitări
primarului sectorului 3 și întregii sale echipe care au conștientizat oportunitate unui proiect care să mențină sectorul 3 în topul celor mai frumoase și bine administrate părți din Capitală, sprijinind în mod profesionist și constant, mulți ani, realizarea proiectului, și nu în ultimul rând
felicitări
Băncii Mondiale pentru răbdarea și ambiția de a pune Bucureștiul pe harta mondială a celor mai frumoase transformări urbane.
Merită
felicitări
în mod cert si consilierii care astăzi, indiferent de opțiunea politică, au votat în unanimitate acest proiect care răspunde unei nevoi sociale reale și va reprezenta un nou centru de atracție pentru sectorul 3!

Senator, Robert Cazanciuc