Vin fiert

Vin fiert
Vin fiert

Vinul fiert este, in mod natural, asociat cu iarna si cu sarbatorile ei. Mirodeniile care il insotesc, aromele de scortisoara, cuisoare sau portocale, sunt insusi gustul iernii.

Din nordul Frantei (Normandia), trecand prin toata Germania si strabatand tarile nordice pana la Polul Nord, vinul fiert este o constanta sezoniera ale carei ecouri au trecut Oceanul Atlantic, pana in Chile.

Sub numele de glögg (in Suedia si Islanda), gløgg (in Norvegia si Danemarca), glögi (in Estonia si Finlanda), gluhwein (in Germania si Austria), mrs. Beeton’s (in Marea Britanie) si Navegado (in Chile), vinul fiert este iubit peste tot, inclusiv in tara noastra.

Desi exista diferente de la tara la tara, si de la regiune la regiune, exista totusi cateva “principii de baza” printre care utilizarea vinului rosu, indulcit cu miere sau zahar si aromat cu scortisoara.

Vin fiert clasic

Portii: 4

Timp de preparare: 15 minute

Ingrediente:

  • 1      litru vin rosu sec
  • 120      grame de zahar
  • 3-4      cuisoare
  • 1-2      batoane de scortisoara
  • 5-6      boabe de piper      (optional)
  • coaja      de la o jumatate de portocala

Preparare:

  1. Incalziti bine vinul cu restul ingredientelor intr-o cratita acoperita, timp de 3-4 minute.
  2. Lasati sa se raceasca acoperit cateva minute (pentru a nu permite alcoolului sa se evapore).
  3. Serviti in pahare incalzite.

Glögg

Versiunea nordica a aceste bauturi este “intarita” – pana la 50% din volum – cu diverse distilate alcoolice, neutre sau aromate. Cele mai uzuale adaosuri sunt vodca, brandy-ul si akvavit (varianta nordica a distilatelor aromate cu anason).

Mrs. Beeton’s

Cea mai “blanda” dintre toate versiunile de vin este mrs. Beeton’s, pentru prepararea careia vinul este “indoit” cu o cantitate egala de apa, inainte de a fi aromat si indulcit.

Daca va place vinul mai aromat, puteti sa adaugati la fierbere si alte ingrediente: 1 lingura de stafide sau 1 baton de vanilie si/sau 1 floare de anason stelat.

Desi numele sau este vin fiert, nu lasati vinul descoperit pana la punctul de fierbere deoarece alcoolul se va evapora. Vinul se “fierbe” pana la 60-70 de grade.

Pentru a taia aciditatea vinului, adaugati in fiecare pahar de vin fiert o felie de mar sau para.