Cat curaj are Tudose? La cate firme sau companii va deschide dosare penale pentru neplata contributiilor?

BUCURESTI - SEDINTA DE GUVERN - PENSIIIn dorinta de a face pe plac electoratului propriu si partidului care l-a propulsat in functie, premierul Tudose a scos porumbelul pe gura… El a spus ca va cere deschiderea unor dosare penale pentru firmele care nu-şi plătesc datoriile către stat…
Haideti sa vedem cat curaj va avea Tudose sa se judece cu primele 20 de firme si companii cu capital de stat sau cu propriul partid – filiala Bucuresti (care figureaza cu datorii de 100.000 de lei catre Fisc).
Ca si cum ar fi vrut sa ii dea o zmetie peste ochi, ANAF-ul a publicat lista primilor 500 mari datornici. Conform acestei liste, cele mai mari datorii le au companiile de stat care au cumulat în timp restanţe de ordinul sutelor de milioane de lei, in unele cazuri chiar de miliarde…
Potrivit listei primilor 500 debitori persoane juridice cu obligaţii fiscale restante la bugetele de asigurari sociale înregistrate la 30 septembrie 2017 şi încă neachitate, datoriile totale ale companiilor către stat se ridică la 18,4 miliarde de lei.
Cele 500 firme menţionate au datorii cumulate de 13,4 miliarde de lei, adica 72,67% din totalul restanţelor, cea mai mare fiind înregistrată de CN a Huilei, care are o datorie de 3,7 miliarde lei.
Pe următorul loc se află Societatea Comerciala pentru Închidere şi Conservarea Minelor – tot o firmă de stat – care are datorii de 941,9 de milioane de lei.
Pe locul trei se afla SN CFR SA, cu datorii de 601,6 milioane lei. Următoarele cinci locuri sunt ocupate, în ordinea mărimii datoriilor, de CE Huneoara – 431,3 milioane lei; SN a Cărbunelui – 301,7 milioane lei; Romaero – 183,84 milioane lei; Moldomin – 159 milioane lei şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) – 142 milioane lei.
Un alt restantier la bugetul asigurărilor sociale este filiala PSD Bucureşti, cu datorii curente de peste 100.000 de lei.
Asadar, politicienii care spun ca “jmecheria” cu trecerea contributiilor de la angajator la angajat este “din cauza ca peste 30% din companii nu platesc contributiile la pensii si sanatate” – (Olguta Vasilescu) ar trebui sa caute chiar… in ograda proprie a Statului.
Iar aberatia ministrului Finantelor, Ionut Misa, cum ca privatii nu isi platesc darile la stat si ca prin aceasta masura s-a gasit mijlocul cel mai eficient de a ii face pe datornici sa plateasca este o minciuna sfruntata. Cine nu isi plateste taxele si impozitele, in mod automat ANAF pune poprire pe cont, care mai apoi este blocat…
Misa nu a precizat defel ca cei mai mari datornici la STAT sunt chiar companiile STATULUI si ca impotriva acestora ar trebui sa se intensifice masurile de executare silita in cazul in care nu isi achita contributiile.
O masura imposibil de aplicat, atata timp cat electoriii (de orice culoare politica) sunt chiar angajatii acestor companii, basca bugetarii din administratiile publice locale si centrale.