Cu Toporu în județ – DJ 503 va fi asfaltat până în vara lui 2023

In sfârșit, din vara anului 2023, comuna Toporu va fi legată direct de Giurgiu… cu asfalt. Deocamdată pe cei 22 de kilometri, dintre Toporu și Giurgiu s-a aplicat și s-a compactat piatra terasamentului.
Proiectul acestei investiții cu fonduri europene a fost câștigat în anul 2018 – iar valoarea acestuia este acum de 35 milioane de euro, cu o cofinanțare consistentă din partea Consiliului Județean.
Așadar, acum, DJ 503 este în plin proces de modernizare, însă vineri, 4 octombrie au început lucrările și la cei 7 kilometri din DJ 503A, care leagă comuna Toporu cu limita județului Teleorman (spre Drăgănești Vlașca), drum care acum pune la grea încercare nervii șoferilor și rezistența mașinilor…Despre odiseea DJ 503, a vorbit președintele Consiliului Județean, Dumitru Beianu, care a precizat că face acest lucru, pentru a preîntampina eventuale comentarii nelalocul lor:“Să vă spun eu care-i istoricul acestui drum, să preîntampin niște comentarii părtinitoare.
Primul studiu de fezabilitate a fost realizat în 2011, doar că pe Programul Operațional 2007/2013, cel mai important criteriu era numărul de locuitori care sunt deserviți de respectiva investiție. Așa că n-au fost îndeplinite condițiile ca să depunem proiectul.
In mandatul 2012/2016 s-a actualizat studiul de fezabilitate și s-a încercat o depunere a proiectului în asociere cu județele Teleorman și Dâmbovița. In 2016 a fost actualizat din nou studiul de fezabilitate, în 2017 s-a depus proiectul, iar finanțarea a venit în 2018.
Dar, iată cât de mult durează, începem în 2011 cu o idee și se realizează dincolo de 2022. Asta este modalitatea practică în care se realizează o investiție consistentă – 37 de kilometri este o lungime mare chiar pentru un drum județean. Așa că îi rog pe giurgiuveni să aibă răbdare, pentru că lucrurile bune necesită timp și multă atenție la calitate.
Nu am venit aici în calitate de persoană care vrea să ia spuza, sunt doar unul dintre cei care apreciază un constructor bun, un primar destoinic și o echipă a CJ care munceste mult.”
Primarul localității Toporu, Constantin Ionescu nu a ezitat să își exprime satisfacția că, în sfârșit, comuna va fi legată direct de orașul capitală de județ:
“De un an, de când au început lucrările la acest drum, în fiecare săptămână am fost aici și felicit constructorul pentru ritmul lucrărilor și pentru calitate.
Cetățenii și fermierii din zonă sunt încântați că se realizează, în sfarșit, acest drum între Toporu și Giurgiu. Astfel, comuna Toporu va ieși la lumină și investiția va da valoare comunității noastre”.La rândul său, Iulian Drăgunoiu, directorul SC DIMAR, antreprenorul general al lucrării, a dat asigurări că până în vara anului 2023, acest drum județean va fi asfaltat:
“ Nu am întâmpinat probleme tehnice pe acest tronson de drum. Firma noastră are experiență în lucrări de infrastructură, însă și timpul a ținut cu noi.
Miza noastră pe cei 22 de kilometri a fost să finalizăm infrastructura drumului, să nu ne prindă timpul ploios cu fundația drumului în lucru. In primăvară vom începe așternerea straturilor de asfalt”.