Cum se pun muraturile pentru iarna pentru a fi sanatoase

Muraturile nu lipsesc din casa nimanui in timpul sezonului rece, acest obicei de pastrare a legumelor si zarzavaturilor il cunoastem cu totii de la bunici sau strabunici. Insa, nutritionistii atrag atentia asupra sanatatii muraturilor in functie de cum sunt preparate.
Astfel, legumele si zarzavaturile puse peste iarna in otet nu sunt muraturi, ci conserve, iar acest tip de conservare nu le pastreaza valorile nutritionale ale acestor alimente.
Este evident faptul ca o leguma pusa la otet, supusa unui proces de conservare sau sterilizare isi pierde practic calitatea nutritionala, din cauza ca se inactiveaza enzimele, vitaminele. De asemenea, otetul este un acid organic, dar foarte agresiv, unora chiar le produce disconfort gastrointestinal. Mai mult conservele pot contine conservati. Daca totusi vreti sa puneti conserve recomandat este sa alegeti un otet natural de fermentatie, obtinut din vin, la care sa adaugati sare bruta neiodata.
Adevaratele muraturi sunt cele care rezulta in urma unui proces de fermentatie in apa cu sare bruta neiodata. Muraturile normale au mai multe beneficii asupra sanatatii deoarece prin pastrarea enzinelor, vitaminelor si mineralelor, in urma procesului de fermentatie apar si culturi probiotice, asemanatoare celor continute de iaurturi. Acestea imbunatatesc digestia, stimuleaza detoxifierea si intaresc sistemul imunitar.