Deputatul Elena Dinu – declaraţie politică “Noua lege care va guverna pensile, un obiectiv primordial al PSD”

„Noua lege care va guverna pensile, un obiectiv primordial al PSD, ” este titlul declaraţiei politice pe care am prezentat-o, miercuri, 8 noiembrie, în plenul Camerei Deputaţilor.
Partidul Social Democrat are între obiectivele primordiale ale actualei guvernări definitivarea și punerea în aplicare a noii legi a pensiilor, proiectul constituind și un important jalon din implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Revizuirea legii pensiilor urmareste atingerea a trei tinte majore.  În primul rând, vor fi eliminate toater inechitatile existente in sistemul de pensii publice, conform principiului „pensii egale pentru minca si contributii egale”.  Recalcularea tuturor pensiilor românilor va însemna anularea acelor situații discriminatorii apărute în trecut, conform cărora oameni care au muncit în același domeniu și aceeași perioadă, aveau pensii diferențiate de câteva sute de lei. Aceste nemulțumiri justificate au survenit din cauza modalităților de calcul a pensiilor, în baza unor dispoziții legale diferite și neuniforme, determinate de anumite incoerențe legislative.
În al doilea rând, redimensionarea pensiilor  va conduce la consolidarea principiului contributivitatii, prin limitarea pensionarilor anticipate si uniformizarea conditiilor  de vechime necesar a fi indeplinite.
Nu în ultimul rând, noul act normativ va asigura stabilitatea veniturilor pentru sistemul național de pensii, urmărind inclusiv stimularea prelungirii activităţii profesionale a românilor care doresc acest lucru.
Reforma pensiilor pusa in aplicare de PSD se vor axa pe respectarea unor fundamente coerente si sustenabile. Astfel, la stabilirea drepturilor de pensie se va lua în calcul valoarea contribuţiilor plătite şi vechimea realizată efectivă în muncă, urmând să rezulte pensii egale pentru toți românii cu aceeași vechime și cu aceeași contribuție în perioada angajării.
Implementarea acestei baze de calcul presupune, de asemenea, egalizarea condiţiilor de pensionare dintre femei şi bărbaţi, cu aplicarea anumitor particularităţi în ceea ce privesc femeile. Unul din criteriile propuse este ca vârsta de pensionare a femeilor, de 63 de ani în prezent, să se egalizeze treptat cu cea a bărbaţilor, de 65 de ani, până în anul 2035. Femeile care au nascut si au crescut copii vor beneficia de reduceri ale varstei de pensionare cu cate 6 luni pentru fiecare copi, dar nu mai mult de 3 ani si 6 luni.   Un alt element de noutate este luarea în calcul a sporurilor şi bonusurilor obţinute sporadic de-a lungul perioadei profesionale, acordul global, al 13-lea salariu, premii etc., dacă au fost reţinute şi virate contribuţiile aferente acestora.
Consolidarea principiului contributivităţii în accepțiunea reformei pensiilor presupune acordarea pensiei la limită de vârstă doar pentru minimum 15 ani de cotizare la sistemul public. De asemenea, pensionarea anticipata se poate solicita doar dupa 35 de ani de cotizare, iar reducerea varstei de pensionare  in cazul pensionarii anticipate nu poate fi mai mare de 5 ani.
Asigurarea stabilităţii veniturilor din sistemul de pensii are ca obiective, între altele, stimularea cu un punctaj suplimentar la pensie pentru prelungirea perioadei profesionale peste 25 de ani de cotizare, precum și posibilitatea de a cumpăra vechime, în baza unui contract de asigurare, beneficiu valorificat doar după împlinirea vârstei de pensionare.
Modificarea legii pensiilor va tine cont si de mentinerea puterii de cumparare a beneficiarilor, noul act normativ stipulând majorarea punctului de pensie de la 1 ianuarie a fiecărui an, în conformitate cu rata inflaţiei și creşterea reală a salariului mediu brut.
Deputat PSD, Cristina Elena Dinu,,

Circumscriptia electorala nr. 19, Giurgiu