Deputatul Elena Dinu – Declaraţie politică prezentată în plenul Camerei Deputaţilor

“Decontarea vaccinurilor, un pas vital pentru sănătătea românilor” este titlul declaraţiei politice pe care am prezentat-o, astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor.
Dinamizarea accesului românilor la vaccinuri şi vaccinare este una dintre preocupările Ministerului Sănătății, dar și a Comisiei pentru Sănătate si Familie din Camera Deputaților. Anul trecut, s-au făcut primii pași legislativi pentru implementarea unui sistem de rambursare a vaccinurilor în România. Alături de colegul meu, Vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie, deputatul PSD Florin Buicu, am susținut un amendament adus Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, prin care a fost permisă introducerea acestui sistem. Ulterior, Ministerul Sănătății a completat legislația prin mai multe Ordine de Ministru și împreună am reușit să eliminăm o parte din barierele din calea accesului românilor la vaccinuri și vaccinare!
Astfel, începând cu 1 octombrie 2023, românii au acces la vaccinul gripal compensat. Pentru pacienții cu boli cronice, precum și pentru gravide, copii și adulți cu vârste peste 65 de ani, vaccinul este compensat 100%. Adițional față de vechiul Program Național de Imunizare, ̦ ̦ ̦̆̆, ̂ ̂ 45 ̦ 64 , ̆ 50% ̦ .
Complementar acestui mecanism, este deschisă posibilitatea de vaccinare în cadrul farmaciilor, acestea fiind, de cele mai multe ori, mult mai aproape de pacienți decât un cabinet medical.
Aceste măsuri au fost implementate acum, la începutul sezonului gripal, pentru a oferi acces neîngrădit populației la măsuri active de protecție împotriva gripei și a complicațiilor acesteia, dar, începând cu 1 decembrie, va intra în vigoare o listă extinsă de vaccinuri compensate printre care putem regăsi vaccinul împotriva HPV, vaccinul meningococic sau penumococic. Însă toate aceste eforturi și victorii înregistrate la nivel legislativ trebuie dublate de campanii sustinute de educare și informare pentru ca informațiile, verificate medical, să ajungă la publicul larg.
Este important să explicăm de ce gripa nu este doar o răceală, care sunt complicațiile acesteia și cum, de prea multe ori, ajunge să răpească vieți, dar si că vaccinul anti HPV este cel mai important mijloc de prevenție împotriva cancerului de col uterin , boală aproape eradicată în țările cu o rată mare de vaccinare.
În acest context, am avansat ideea adoptării unei legi prin care în România să fie instituită “Săptămâna Preventiei Gripei” – o săptămână în care, printr-un efort comun al autorităților publice locale și centrale, precum și al comunității medicale și al asociațiilor de pacienți, să fie organizate ample evenimente de informare și educare.
– ,
Circumscripția Electorală nr. 19 GIURGIU